DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Monday, November 21, 2016

Sambung Master di UPM lepas setahun bekerja

Alhamdulillah !

Selepas dikecewakan oleh UKM, kini timbul sinar baru untuk sambung master di UPM,
beberapa hari sebelum nak daftar di UKM bulan 9 hari tu, ade kesalahan sistem, sebenarnya permohonan aku kena reject..puihhhh

malas aku nak apply balik, so alang2 tu apply la UPM, yang dikatakan universiti nombor 2 di Malaysia selepas UM (UPM naik ranking). Akhirnya, aku dapat jugak tawaran dari UPM, walaupun beli no pin tu mahal sikit la

MASTER IN SCIENCE ECOTOURISM AND RECREATION (SUSTAINABLE STUDY)

Dekat sikit dengan rumah, area2 KL ni, so boleh la jimat sikit kennzzz
btw, aku amik fully research bawah Dr yang aku kenal lame dah,,heheh so tak janggal la nanti :)
Harap boleh abiskan study dalam setahun je, lepas tu pakai jubah merah #redflood #UPM hehehe

Wednesday, June 22, 2016

Loan Bank Islam lulus !

Alhamdulillah, 
Syukur, loan bank Islam dah lulus nokk!
cadangnya nak beli kereta proton saga plus FLX, hehehe


Yela terpaksa membeli kereta, sebab kereta kat rumah tu dah uzur, mak nak pergi jalan jauh pun susah, nak balik kampung pun susah, jadi beli la kereta tuk kemudahan,

Alhamdulillah proses untuk beli kereta ni agak menyabar, dah la aku ni orang baru nak kenal dunia..hehehe

btw, aku dapat flat rate 3.25, bulanan RM370 with 10% deposit. agak murah kan, less than RM400, sgt affordable. 

tak boleh nak gembira sangat sebab baru je lepas sign agreement ngn bank tadi..eheheh so tgh tunggu confirmation dari bank via SMS.

lagi pun ni bukanlah kereta raya, kereta lepas raya, sebab nak tunggu no plate baru yang mula dengan huruf V hahaha tuk KEYELLLL...sanggup nohh tunggu..tak raya dengan kereta baru pun xpe,,

lepas dapat kereta nanti aku hapdate lagi ye..

Thursday, May 26, 2016

Beli Kereta Pertama !

Hi uols !!
Dah lama berfikir nak beli kereta ni, yelah as uols know, kereta family NISSAN SARENA tu dah hancur JAHANNAM ! dah lama kereta tu rosak, dari 3 tahun lepas lagi, sebab tu la susah nak kemana mana, jalan jauh je berhenti tiba2, power tak cukup, memang azab la nak tukar spare part semua tu..kereta import la katekan..semua barang mahal melambung..lagi2 lepas GST..perghhhh sekali rosak RM400++ melayang mane nak cekau duit..

LAST2 kereta tu dah tak boleh pakai !! hahahah
guna la kereta kakak yang uzur tapi ok lagi..bumbung bocoq..hahah 
so dari bulan satu ritu aku dah survey kereta ni..yelah gaji x lah besau mane..just wanna buy national car je.
either PRODUA or PROTON

So lepas survey 4 bulan lebih, aku pilih kereta proton saga plus manual~ 
hahahah jimat je uols, installmen pon below 400. WORTH IT !

why I chose this car?
1.of course bcoz it is CHEAP !
2.lagi satu compartment die besaqq baq hang..boleh sumbat kau dengan bini kau lagi dalam tu.
lepas tu interior die agak kemas tak byk sgt butang dan clean, tapi tak semua suka..hahah aku je pelik sikit ~ the lesser button , more happier hidup aku (cehh tipu2).
3. dari jauh nmpak mcm kereta sedan biasa, takdelah kemetot mcm katak..hehehe
4. kalau jalan jauh selesa, aku pernah try bwk saga FL dari KL-IPOH, segonokkk..
5. kereta nampak elegant walaupun murah~ hahahah

SOOOOOO right now, bank dah telefon, bgtau semua tu ini..and the sad thing is rate kereta dapat 3.25...choiiiiii tggi nokkk ni sebab BLR (Base Landing Rate) kerajaan saje naik kan rate sebab kerajaan dah kaya, ekonomi stabil, so die naikkan rate supaya rakyat tak berhutang ngn bank..dannn kerajaa nk elak hutang isi rumah bertambah...huhuhu

This is my first time applying LOAN, so, I've to do sooo much reading to know how to calculate, and to determine the policy.. haaa bukan mudah ek nk beli kereta =.=

Lepas ni aku hapdate, sama ada loan aku diterima atau tak...hahah kalau tak diterima pon tak kisah..bukan mati pon....apply la lagi lepas setahun..hehehehehe
 byeeeee

Friday, May 6, 2016

Coretan Kehidupan Kejayaan | Kejatuhan | Kesedihan

 Hello Guys,

I felt like forever not updating this blog..fuhhh.. Banyak perkara terjadi lately
nanti aku ceritalah satu persatu hehe...

NOVEMBER 2015

Alhamdulillah , Thank to Allah, finally I'm finished my studies in chemistry at USM, saat paling gembira sebab dapat melangkah ke menara gading dan habiskan pelajaran dengan jayanya..I felt like this was a dream, I cant imagine how i can be so like einstein..Although I'm just an average student in high school.

Thank to Allah, this all happen because of Allah willing, kita tak tahu apa yang akan terjadi masa depan, cuma kita perlu berusaha untuk dapatkan apa kita mahu. berkalung emas uols, I've make my family proud ! Alhamdulillah

with these, I would like to extend my gratitude to all my friends and lecture yang dah banyak bantu masa buat fyp dan support me :)

USM will forever in my heart. Insya- Allah terfikir untuk sambung lagi, tapi tak tahu dalam bidang apa, cuma I hope everything will be smooth and pray hard for the sake of my future.


DISEMBER 2015

Alhamdulillah rezeki aku, aku diterima bekerja di Celcom Axiata bawah bidang IT, eventhough it is not my course in uni, but who care right, ada rezeki kita ambil saja, siapa yang tak nak duit kan :)

gaji pun Alhamdulillah boleh bagi mak sikit untuk berbelanja, btw it just temporary, because I would like to further my master - InshaAllah !!

about my job was not much cause, it just a job, nothing beyond boundaries hehehe.

APRIL 2016

15th April 2016 8;14;00 pm, my father was passed away, leaving me, and will not see me ever, It so hard for me to forget my father. Abahlah yang terbaik, I'm salute with him, Allah really love him so much.

the doc said it was internal bleeding, we just accept the truth that our beloved father was not around anymore. Tersangat sedih, nasib baik abah sempat tengok cucu ketiga dan melihat aku konvo dengan jaya. Allah, aku tak berjaya lagi, Abah tak dapat tengok anak bongsu ini berjaya dalam hidup

Abah kuat, he's strong..2 time his heart beat stopped but he fight till the end. Tenanglah disana, segala penat lelah abah sudah pun lepas InshaAllah.

Inilah peristiwa yang penting dalam hidup aku yang I wanna sharing with you guys, If you guys still have your parent, love them everyday like there is no other tomorrow.

Friday, August 28, 2015

Pengalaman Interview dan Sedikit Tips untuk Fresh Graduate

Salam,
banyak kawan2 dan rakan facebook, blogger mintak tips interview,
so aku cadang nak buat satu post la, senang korang boleh rujuk je nanti..

Pengalaman Interview

Setakat ni aku dah pi interview hampir 26 kali, semenjak aku habis belajar bulan Julai 2015 aritu,
banyak juga pengalaman yang menyenangkan dan tidak.
Ade aku kene maki, kene sindir, kene gelak, tak kurang jugak ade yang puji, *blushing*

bidang aku adalah dalam sains dan teknologi (Kimia tulen), banyak jugak syarikat2 besar yang aku pi untuk interview, antaranya Sime Darby, FGV, Petronas, Shell, CCM. most of company besar ni, nak perfect candidate, yang dah ade pengalaman dalam bidang tersebut atau pekerjaan.

Soalan dari syarikat besar2 ni jangan harap lah nak senang2, depa tanya latar belakang syarikat yang deep punya, yang kau pun tak pernah dengar..dan masuk pasal politik, ekonomi dan sosial sume tu.

Macam syarikat yang aku bekerja sekarang (dah berhenti) Nisshin company, depa ni syarikat Jepun, handle chemical, mase interview die akan suruh introduce our self, aku introduce dalam bahasa jepun, lebiih kurang dalam 5 minit, HHR dan manager tu sangat kagum...hahhaha *bangga sat* padahal semua tu scripted...kihkihkih...syarikat luar negara ni demand tinggi, SANGAT tinggi oke, so ko kene ade komitmen yang tinggi untuk bekerja untuk syarikat diorang, aku pulak dah jemu ngan bidang sains, so susah la aku nk fokus ngn kerja..

mase interview syarikat tu aku kene jawab exam pasal reaction, dan chemistry, huhuh tang tu aku tak tau mcm mne boleh lulus hahah kannn

sepanjang aku pi interview baru aku faham, setiap syarikat set CGPA untuk mengasingkan siapa yang layak temuduga atau tidak,  senang cerita untuk pengasingan la...mostly company tengok 
 YOUR COMMUNCATION AND INTERPERSONAL SKILLS

So, better practice from now !!

Tips Interview dari aku !

1. Dokumen
Sediakan dokumen penting seperti IC, sijil berhenti sekolah, sijil akademik , dan beberapa keping sijil kokurikulum

2. Pemakaian
bagi lelaki, pakaian pastikan kemas berkemeja dan bertali leher ! yang penting !! jangan pakai baju kemeja yang LONDDEH dan BESAR !! its not 90-an ok, kalau boleh pakai, baju yang fit dengan kau, kalau kau pegi shopping mall tengok baju kemeja yang ade tulis "slim fit'' atau "semi cutting".
seluar slack pon same, jangan ade yang berlipat dekat pinggang tu, cari yang straight cut, barulah nampak aset tu..hihihi

kalau perempuan tak pasti, pakai la baju yang sopan dan berkarisma, paling penting kalau yang bertudung, pastikan NO KEDUT, bahagian tudung paling penting, kalau tudung kau kemas, itu dah cukup baik, sebab penemu duga tengok bahagian atas je, (x kan bawah pulak ye).

3. Warna 
Pemilihan warna baju pastikan bersesuaian, jangan nak pakai warna yang terang benderang sampai silau mata, contoh warna Kuning, dan seangkatan, contoh warna baju yang aku pakai untuk interview adalah Merah mak nyah, Biru diraja, Hijau terang, maroon vagnett 

4. Bahasa

kalau interview dalam bahasa inggeris, USE SIMPLE ENGLISH, kesilapan student, selalu menghafal scripted, dengan ayat bombastic, boleh, tapi kalau soalan tu tak kene dengan ramalan kau, kau jadi plastic la kannn...kalau nak sebut perkataan english tu, ingat jangan nak cakap laju2 relax, cakap 5-9 words per breath, kau bukan native speaker...dan cuba ramah dan senyum..walaupun terpaksa..

kalau bahasa melayu, jangan ayat berbunga2 straight to the point ! semua ayat semasa interview mestilah AYAT POSITIF ! walaupun kau diasak untuk mengenegatifkan diri kau.

5. Pengetahuan

Perkara paling penting, kau kene berilmu semasa kau bercakap ! jangan cakap macam orang bodoh, orang yang tak pernah sekolah, kalau kau interview tanpa ilmu, its not interesting to hear. selalu dalam interview, aku akan guna ilmu debat aku, perkara yang aku belajar mase kat universiti, contoh kaedah psikologi, how to overcome stress dan byk lagi, status ekonomi semasa, bagaimana sebuah syarikat bertapak, dan growth profit, walaupun aku student sains, aku tetap belajar sedikit pasal ekonomi semua tu, Alhamdulillah sangat berguna

tu je tips dari aku ni, dari 26 interview tu, Alhamdulillah 12 company terima aku bekerja, dan semua tu aku compare gaji la, not to high not to low, so, aku dah buat keputusan untuk terima gaji starting RM 2000 and above, dan target tu tercapai, walaupun kerja pertama gaji beyond expected, tapi sekarang aku dapat kerja luar dari bidang, mungkin lepas ni aku flexible dan boleh bekerja dalam pelbagai bidang..

Bye ! Salam


Wednesday, August 26, 2015

Liku Kehidupan

Salam n hi!!
So, interview kerja pasal SITE SUPERVISOR dah semestinyer tak dapat hahaha...sebab aku takde satu qualification..iaitu sijil dari NIOSH (National Institute Of Safety and Health) *hempok muka ngn bantal* ok la takde rezeki di situ aku pi la cari kerja lain, banyak la jugak interview aku pi, cadangnya nak lari dari bidang sains untuk sementara waktu ni. sebab dah jemu !
kerja as CHEMIST pon naik hantu dibuatnya.

So oneday ni aku pi interview 99 speedmart untuk jawatan yang agak vogeh.. 
ASSISTANT BRANCH MANAGER
aku pi interview tu kat jalan sg besi, area sg besi jugak lah, memang ramai mase tu, lebih kurang dalam 30++ orang, rase macam takde peluang je nak dapat, so tak mengharap ler dok..

yang aku salute 99speedmart ni, walaupun mostly chinese yang interview kami, depa suma fasih cakap MELAYU ok..

ingat memang tak dapat lahh kan, tengok suma dok cakap hebat, hensem, cantik..hahahah aku pulak selekeh...cehhh *tampar diri*

then, lepas 3 hari lepas tu, yakni hari ni, dapat panggilan, die cakap aku diterima bekerja !!
ALHAMDULILLAH!!!

Akhirnya dapat jugak kerja, so aku dah boleh hantar surat resign !!! hehehe
*joget* lepas ni aku akan belajar almost 70 percent bende baru !! huhu 
so 99 speedmart ni sediakan orientation, nak kene pi la baru tau kan..
ok!
Doakan berjaya !

Sunday, August 16, 2015

Bakal bergraduasi 2015 !

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnia aku dapat juga bergraduasi uols !!
seronok gilass !!

IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KIMIA ( TULEN) KEPUJIAN

sangat mencabar liku perjalanan aku untuk bergraduasi untuk lepasan ijazah
dah la dulu keputusan SPM aku x bagus sangat, ingatkan terbantut impian nak menjejakkan kaki ke menara gadung..ketentuan ilahi siapa yang tahu.. tup tup aku bakal memegang segulung ijazah !
yeppii!

Sekarang ni aku dah start keje dah, as a CHEMIST/ SAINTIS. tak terpikir pon boleh jadi macam ni! impian mase sekolah rendah terjadi jugak lah.. walaupun mase tu bodoh..tak tau saintis tu ape hehehe
sekarang ni baru tau hazab jadi saintis !! hamekk ko.. *hentak penyapu kat muka sendiri.
tapi keje aku ni jauh la dari rumah, like 45km dari rumah, jauhh !!kat klang kot !
habis duit aku ! duit minyak, makan, tu tak tau lagi nk menyewa ke idok hmmm

susah, so aku apply la dekat2 dengan rumah aku, hampir 50 lebih jugak la aku apply, semua keje aku apply tanpa sikap prejudis..heheeh nak cari pengalaman kan..skang ni pengalaman ZERO, ilekk..
dan masa aku tengah taip entry ni, dapat calling..dari syarikat karmac aluminium !! dapat interview untuk position site supervisor...best ke kerja ni?? aku zero pengalaman..aku try mintak je..tengok rezeki la.. dapat interview pulak tu..ishhkkk...nk kene berterus terang la, mintak training provided kennnn...hehehe

ok tukaq topik pulak la !
ritu aku ade share ngn korang pasal nak kurus kan hehehe..skang dah tak obses sangat nk kurus, sebab dh capai target sikit...cinonet je..hahahah agak la..dah la lepas je balik dari USM dah tak jogging....arghhhh rase macam berat bakal naik je, so aku control makan la jawabnyer..hurmmmm...kasut joging dh beli..bila la nak pakai hohoho
ni abang payung satu gambar..heheeh, agak2 ade yang berkenan tak? cehhh hehehe