DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Friday, August 28, 2015

Pengalaman Interview dan Sedikit Tips untuk Fresh Graduate

Salam,
banyak kawan2 dan rakan facebook, blogger mintak tips interview,
so aku cadang nak buat satu post la, senang korang boleh rujuk je nanti..

Pengalaman Interview

Setakat ni aku dah pi interview hampir 26 kali, semenjak aku habis belajar bulan Julai 2015 aritu,
banyak juga pengalaman yang menyenangkan dan tidak.
Ade aku kene maki, kene sindir, kene gelak, tak kurang jugak ade yang puji, *blushing*

bidang aku adalah dalam sains dan teknologi (Kimia tulen), banyak jugak syarikat2 besar yang aku pi untuk interview, antaranya Sime Darby, FGV, Petronas, Shell, CCM. most of company besar ni, nak perfect candidate, yang dah ade pengalaman dalam bidang tersebut atau pekerjaan.

Soalan dari syarikat besar2 ni jangan harap lah nak senang2, depa tanya latar belakang syarikat yang deep punya, yang kau pun tak pernah dengar..dan masuk pasal politik, ekonomi dan sosial sume tu.

Macam syarikat yang aku bekerja sekarang (dah berhenti) Nisshin company, depa ni syarikat Jepun, handle chemical, mase interview die akan suruh introduce our self, aku introduce dalam bahasa jepun, lebiih kurang dalam 5 minit, HHR dan manager tu sangat kagum...hahhaha *bangga sat* padahal semua tu scripted...kihkihkih...syarikat luar negara ni demand tinggi, SANGAT tinggi oke, so ko kene ade komitmen yang tinggi untuk bekerja untuk syarikat diorang, aku pulak dah jemu ngan bidang sains, so susah la aku nk fokus ngn kerja..

mase interview syarikat tu aku kene jawab exam pasal reaction, dan chemistry, huhuh tang tu aku tak tau mcm mne boleh lulus hahah kannn

sepanjang aku pi interview baru aku faham, setiap syarikat set CGPA untuk mengasingkan siapa yang layak temuduga atau tidak,  senang cerita untuk pengasingan la...mostly company tengok 
 YOUR COMMUNCATION AND INTERPERSONAL SKILLS

So, better practice from now !!

Tips Interview dari aku !

1. Dokumen
Sediakan dokumen penting seperti IC, sijil berhenti sekolah, sijil akademik , dan beberapa keping sijil kokurikulum

2. Pemakaian
bagi lelaki, pakaian pastikan kemas berkemeja dan bertali leher ! yang penting !! jangan pakai baju kemeja yang LONDDEH dan BESAR !! its not 90-an ok, kalau boleh pakai, baju yang fit dengan kau, kalau kau pegi shopping mall tengok baju kemeja yang ade tulis "slim fit'' atau "semi cutting".
seluar slack pon same, jangan ade yang berlipat dekat pinggang tu, cari yang straight cut, barulah nampak aset tu..hihihi

kalau perempuan tak pasti, pakai la baju yang sopan dan berkarisma, paling penting kalau yang bertudung, pastikan NO KEDUT, bahagian tudung paling penting, kalau tudung kau kemas, itu dah cukup baik, sebab penemu duga tengok bahagian atas je, (x kan bawah pulak ye).

3. Warna 
Pemilihan warna baju pastikan bersesuaian, jangan nak pakai warna yang terang benderang sampai silau mata, contoh warna Kuning, dan seangkatan, contoh warna baju yang aku pakai untuk interview adalah Merah mak nyah, Biru diraja, Hijau terang, maroon vagnett 

4. Bahasa

kalau interview dalam bahasa inggeris, USE SIMPLE ENGLISH, kesilapan student, selalu menghafal scripted, dengan ayat bombastic, boleh, tapi kalau soalan tu tak kene dengan ramalan kau, kau jadi plastic la kannn...kalau nak sebut perkataan english tu, ingat jangan nak cakap laju2 relax, cakap 5-9 words per breath, kau bukan native speaker...dan cuba ramah dan senyum..walaupun terpaksa..

kalau bahasa melayu, jangan ayat berbunga2 straight to the point ! semua ayat semasa interview mestilah AYAT POSITIF ! walaupun kau diasak untuk mengenegatifkan diri kau.

5. Pengetahuan

Perkara paling penting, kau kene berilmu semasa kau bercakap ! jangan cakap macam orang bodoh, orang yang tak pernah sekolah, kalau kau interview tanpa ilmu, its not interesting to hear. selalu dalam interview, aku akan guna ilmu debat aku, perkara yang aku belajar mase kat universiti, contoh kaedah psikologi, how to overcome stress dan byk lagi, status ekonomi semasa, bagaimana sebuah syarikat bertapak, dan growth profit, walaupun aku student sains, aku tetap belajar sedikit pasal ekonomi semua tu, Alhamdulillah sangat berguna

tu je tips dari aku ni, dari 26 interview tu, Alhamdulillah 12 company terima aku bekerja, dan semua tu aku compare gaji la, not to high not to low, so, aku dah buat keputusan untuk terima gaji starting RM 2000 and above, dan target tu tercapai, walaupun kerja pertama gaji beyond expected, tapi sekarang aku dapat kerja luar dari bidang, mungkin lepas ni aku flexible dan boleh bekerja dalam pelbagai bidang..

Bye ! Salam


Wednesday, August 26, 2015

Liku Kehidupan

Salam n hi!!
So, interview kerja pasal SITE SUPERVISOR dah semestinyer tak dapat hahaha...sebab aku takde satu qualification..iaitu sijil dari NIOSH (National Institute Of Safety and Health) *hempok muka ngn bantal* ok la takde rezeki di situ aku pi la cari kerja lain, banyak la jugak interview aku pi, cadangnya nak lari dari bidang sains untuk sementara waktu ni. sebab dah jemu !
kerja as CHEMIST pon naik hantu dibuatnya.

So oneday ni aku pi interview 99 speedmart untuk jawatan yang agak vogeh.. 
ASSISTANT BRANCH MANAGER
aku pi interview tu kat jalan sg besi, area sg besi jugak lah, memang ramai mase tu, lebih kurang dalam 30++ orang, rase macam takde peluang je nak dapat, so tak mengharap ler dok..

yang aku salute 99speedmart ni, walaupun mostly chinese yang interview kami, depa suma fasih cakap MELAYU ok..

ingat memang tak dapat lahh kan, tengok suma dok cakap hebat, hensem, cantik..hahahah aku pulak selekeh...cehhh *tampar diri*

then, lepas 3 hari lepas tu, yakni hari ni, dapat panggilan, die cakap aku diterima bekerja !!
ALHAMDULILLAH!!!

Akhirnya dapat jugak kerja, so aku dah boleh hantar surat resign !!! hehehe
*joget* lepas ni aku akan belajar almost 70 percent bende baru !! huhu 
so 99 speedmart ni sediakan orientation, nak kene pi la baru tau kan..
ok!
Doakan berjaya !

Sunday, August 16, 2015

Bakal bergraduasi 2015 !

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnia aku dapat juga bergraduasi uols !!
seronok gilass !!

IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KIMIA ( TULEN) KEPUJIAN

sangat mencabar liku perjalanan aku untuk bergraduasi untuk lepasan ijazah
dah la dulu keputusan SPM aku x bagus sangat, ingatkan terbantut impian nak menjejakkan kaki ke menara gadung..ketentuan ilahi siapa yang tahu.. tup tup aku bakal memegang segulung ijazah !
yeppii!

Sekarang ni aku dah start keje dah, as a CHEMIST/ SAINTIS. tak terpikir pon boleh jadi macam ni! impian mase sekolah rendah terjadi jugak lah.. walaupun mase tu bodoh..tak tau saintis tu ape hehehe
sekarang ni baru tau hazab jadi saintis !! hamekk ko.. *hentak penyapu kat muka sendiri.
tapi keje aku ni jauh la dari rumah, like 45km dari rumah, jauhh !!kat klang kot !
habis duit aku ! duit minyak, makan, tu tak tau lagi nk menyewa ke idok hmmm

susah, so aku apply la dekat2 dengan rumah aku, hampir 50 lebih jugak la aku apply, semua keje aku apply tanpa sikap prejudis..heheeh nak cari pengalaman kan..skang ni pengalaman ZERO, ilekk..
dan masa aku tengah taip entry ni, dapat calling..dari syarikat karmac aluminium !! dapat interview untuk position site supervisor...best ke kerja ni?? aku zero pengalaman..aku try mintak je..tengok rezeki la.. dapat interview pulak tu..ishhkkk...nk kene berterus terang la, mintak training provided kennnn...hehehe

ok tukaq topik pulak la !
ritu aku ade share ngn korang pasal nak kurus kan hehehe..skang dah tak obses sangat nk kurus, sebab dh capai target sikit...cinonet je..hahahah agak la..dah la lepas je balik dari USM dah tak jogging....arghhhh rase macam berat bakal naik je, so aku control makan la jawabnyer..hurmmmm...kasut joging dh beli..bila la nak pakai hohoho
ni abang payung satu gambar..heheeh, agak2 ade yang berkenan tak? cehhh hehehe


Saturday, April 11, 2015

update diet April 2015 (berat badan turun 8 kg) still on proses

ok, ni update terbaru
Januari 74kg, Febuari 75kg, Mac mula diet dan latihan, kanan tu gambar terbaru, April 2015 berat 67kg, cuba turun lagi semaksimum mungkin

Sekarang ni dah tak buat diet kamikaze, just diet biasa je, tapi masih tak ambil nasi, pagi oat, tghari tak makan, malam makanan bersup +sayur banyak

Monday, March 16, 2015

Berjaya turun berat badan road to convocation (belum kurus)

Assalamualaikum, 
entry kali ni aku nk kongsi progress diet aku la hehehe since aku tetibe terlebih emo bile mak aku cakap aku dah gemok macam waktu dulu2 arghhhh sangat stress !! kembung perut bile dengar mak aku ckp macam tu...erghhh so aku bertekad aku nak kurus masa aku konvo nanti !!!


ok aku mula diet 3 minggu lepas ( 2 Mac 2015) target aku 3 bulan diet and turun 13 kilo untuk capai underweight...bolehh?? huhuhu...aku memang dah gile sekarang ni..nak gila kurus..wakakakak

berat masa 2/3/2015 adalah 75kg dan berat terbaru 16/3/2015 adalah.....jengjengjeng 69kg !!! wahhhhhh hahahahahah
 memang azab wehhh nak kurus badan hmmm berat paling rendah pernah aku capai adalah 45kg mase lepas balik PLKN dulu 2010..hamekk kau..lame koottt
kali ni aku nak dapat berat optimum..nak la jadi lelaki kacak...cehhh

ok aku amik pendekatan berani mati ok !!
first week aku latih badan aku x makan, ala2 macam kita pi berperang pastu makanan habis...haaa..aku amik air dan makan gula2 angin je..sangat azab ok 3 hari pertama tu..lapar je aku minum air.. memang tak makan..
lepas tu hari ke-4 aku amik makan sikit, banjer diri ni dengan bihun sup, hihihi disebabkan 3 hari x makan, aku jadi loya, aku makan sikit jer bihun sup,,,cehh bazirrr...

lepas tu aku berlapa balik...kali ni aku makan 3 biji karipap sebagai lunch aku...ok la, sbg alas perut, x berbunyi la...dan x kebulur..atleast dapat makan juga kan..
lepas tu aku amalkan makan karipap tu je sbg lunch, kadang2 cekodok besar tu 2biji..hehehe..
lame2 dah jadi biasa je..

YANG PALING PENTING !! MINUM AIR..ok aku ni tetibe dah jadi ketagih dengan air masak..air kosong...sky juice...hohohoho setiap kali balik je bilik lepas kelas,..mesti tegok air...aku nak senang aku beli je jug terus, huhuhu sehari dalam 3 liter habis la jugak

ok eksersais pulak...mesti korang cakap BORINGGGGGGGGGG...hahahaha first2 memang MALAS ok..nak menapak pi jogging nk gugurkan lemak2 ni..memang setan tu hasut gile2 la...tapi aku tabah hati pikir nak KURUS jerr..hehehe..pi la jogging dalam 3 km (bukitbukau) haaa..mampooo...walaupun dekat tapi berbukit ok !! lepas tu buat star jump 3 kiraan 1, 50 kali pastu buat senaman angkat berat sikit..dumbell aku pinjam orang umah punyer dalam 5kg jer..

walaupun terpaksa jogging dalam keadaan tak makan...memang x letih..sebab kita dah minum air yang banyak, so banyak oksigen supply dalam badan kite..boleh la setakat nak jogging dan latihan sikit2 tu..

dan hasilnya bahagian lengan, peha dan betis dah kurus..yeayyyy!!! *clap3x
bahagian perut pulak dah meleper..tapi masih ade "tayar" sikit kat pinggang..sbb selalu pkai seluar ketat,,,hihihi..so lepas ni aku nk kene go on lagi 2 bulan..huuuuu...

ok kalau bab makan ni aku sangat strict sikit *yela tu*

*TAK MAKAN NASI*
*KURANG MAKAN MAKANAN BERGORENG
*MAKAN MAKANAN TINGGI PROTEIN
*TAK MAKAN CIKEDIS
*MAKAN BANYAK SAYUR SBB XDE KALORI
*MAKAN MAKANAN BERSUP

OK, kalau dah lapar sangat tu makan je la sayur..walaupun benci sayur makan jer,, asalkan boleh buat kenyang, sbab sayur ni x de kalori..heheheh atau makan tomyam PEDAS..boleh tingkatkan metabolisma..hehehe

aku memang lawan nafsu makan aku...kelebihan aku ni adalah aku seorang yang DETERMINE aku berusaha buat sehabis baik..nak capai sesuatu target tu, untuk korang yang nak berdiet tu selamat berdiet ok :)




Saturday, February 28, 2015

Percutian ke Yogyakarta 2015 !! yahoooo

Yogyakarta

hari pertama

Pertama sekali aku mengucapkan Alhamdulillah kepada Allah kerana telah pergi dan kembali dengan selamat...huuhu pelbagai rintangan dihadapi semasa hendak ke yogyakarta ni...firtsly, aku pergi berempat, 2 laki dan 2 perempuan, hari pertama semasa nak berangkat ke yogyakarta dugaan melanda di pagi hari...hahaha mase nk  check in tetiba salah sorang dari kawan aku yang pompuan tu passport die less 6 bulan, so miss Air Asia tu cakap x boleh fly sehingga passport baru dah buat...dengan rela hati kawan aku tu pon die pergi la buat passport kat putrajaya dengan ayah kawan die...tu pon sangat bernasib baik ok...ayah kawan die tolong...hehehhepastu flight die x sama la dengan kami...so, kami bertiga pergi la ke yogyakarta tu dulu...huhuhu...sesampai di yogyakarta di adisucipto airport kami naik teksi pergi ke hotel kami, jangan terkejut ek, harga teksi kt sini sangat affordable...kalau pergi berkumpulan la..hehehhehe sampai je kat hotel, kami pergi jalan2 dulu sementara tunggu kawan kami tu sampai..die amik flight kol 3 petang...so kene la tunggu die..sementara tu kami cuci mata sat kat jalan Malioboro yang orang kata syurga beli belah tu...huhuhuh memang banyak la batang2 kat situ, tengok pon rambang mata..

Lepas rambang mata tengok barang2 dekat jalan Maliobor tu kami pergi makan dekat restoran Jalan Malioboro tu, aku makan pecel Ayam, perghhh sedap la jugak, memang betul2 made in indonesia la, dan pekene es teh...hehehe...lepas tu kami kembali ke hotel menunggu kawan kami, akhirnya dalam pukul 8 malam die sampak kat hotel penginapan kami...mala  tu kami makan kat tempat yang sama, kali ni kami makan berempat..huhuh

Hari pertama tak buat apa2 sangat sebab kejadian tak terduga  ni, tapi Alhamdulillah masih ikut schedule..sebab perginye 5 hari..memang seronok la kannn...

Hari kedua

Hari kedua kami sewa kereta dan supir, pakej wisata yang kami tempah BOROBUDUR-MERAPI-PRAMBANAN, Rp 500,000 which is kami rasa berbaloi la jugak, sebab berkumpulan kan, first kami pergi ke borobudur ni, first time aku tengok candi ni sangat cantik, yela selalu tengo, kat dalam buku teks je, ni skang dah kat depan mata..wuuuu tiket masuk ni aku pakai student card Rp 120,000 kalau harga pelancong biasa Rp 170,000, dekat sini kami memanjat candi yang berusia ratusan tahun dan ketinggiannya bersamaan hampir 10 tingkat bangunan...wow..terkejutkan...dekat sini die ade lapisan2...lapisan paling bawah tu golongan hamba, lapisan kedua petani, etc lapisan ketiga ape tah lupa *selak2 buku sejarah...then lepas dah melawat semua kawasan borobudur ni kami turun bawah, andddd jumpa kedai2 souviner...OMGGG....dekat sini kesian mata memandang....penjual akan mengikut je kita pergi kemana2 nak jual barang2 dorang, sangat kesian okkk..nak nanes tengok...hmmm pastu nak buat mcm mana supir kamj kata kalau kau beli barang kt salah sorang yang jual tu dorang akan kerumun kau okkk...hmmm lepas tu kami tengok2 je kedai kat tepi jalan...kat borobudur ni adejual baju 6 helai Rp 100,000 OMG !!! Sangat berbaloi ok..menyesal aku tak beli kat situ..hmmm

lepas tu pergi ke Merapi, before pergi gunung merapi kami sempat makan dekat gerai makan 22 sambal, huhuhu sambal die nama pelik2 tapi kami order je...nak merasa la kannn...and akhirnya..memang superbbb sedap..mkanan kene belanja supir sekali...heheeh then kami terus ke gunung merapi, tiket masuk Rp 2000 parkir kereta Rp5000, then kami sewa jeep pergi naik ke atas gunung merapi dan tempat yang musnah sebab letusan gunung merapi...sewa jeep Rp 500,000 x lah mahal sangat, sebab pakej yang kami amik ni short route, sejam lebih jugak la...mase nak pi melawat kat kawasan atas tu, memang jeep tu bawak sampai kami tunggang terbalik la..mcam naik roller coaster okkk...best giler...hahahahaha pengalaman yang x dapat dilupakan...pergi melawat kawasan perumahan yang hancur musnah, tempat batu yang tercampak dari gunung merapi yang berpuluh kilometer jauhnya, bunker yang dikatakan selamat tetapi tidak...semua tu menginsafkan kita...lepas snap2 picture kat kawasan Merapi tu kami turun dan beransur terus bertolak ke lokasi wisata terakhir iaitu candi Prambanan

Candi Prambanan, 30 minit dari merapi kami melawat candi ni ,ase dah nak tutup, keluasan candi ni melebar, an x de la setinggi borubudur, the best thing kat sini ialah tempat die yang sejuk, banyak jugak sisa runtuhan akibat daripada gempa bumi 2006 tiket masuk Rp108,000 dapat minum teh lagi hehe, kat sini kami luangkan masa sampai maghrib, sampai dh x de orang pon kat dalam ni kami snappy pic..huhuhu..lepas tu terus kamj dihantar supir ke hotel penginapan, terus kami pi makan malam kat restoran berhampiran...

Hari Ketiga
Kami pergi sekitar kota jogjakarta, seawal jam 9 lepas sarapan kat hotel kami terus berjalan kaki pergi ke Taman Sari aka water castle dan masjid bawah tanah, tak jauh dari hotel kami tempat tu, just 3 kilometer je, jadi kami pergi dengan berjalan kaki sajoo lepas penat lelah, segalanya berbaloi dengan keindahan taman sari tersebut, sangat cantik oke!! Lepas tu kami pergi ke masjid bawah tanah, yang sangat unik, dan sejuk, kalau la ade air lagi waktu tu..mesti duduk macam dalam aircond je kan...huhuhu...2 jam kami disitu, terus kami pergi ke kraton tempat sultan yogyakarta beradu disitu, banyak informasi kami dapat disitu, banyak perbezaan antara sulta kita dan mereka...lepas dah berjalan kat situ, dah penat lelah, kami pergi muzium vredeburg...lawatan terakhir..kami belajar sejarah2 indonesia, dan bangunan2 sejarah yang masih lagi dipelihara di sekitar jogjakart seperti lapangab terbang adisucipto, bank yogkarta dll.. Lepas tu kami berjalan pulang ke hotel kami melalui jalan malioboro. Malam tu kami makan kat kedai tepi jalan, mcm dlm sinetron indonesia tu..makan pecel ayam...hooooo sangat sedap hehehe lepas tu balik bilik kami tido laaaaaaa....hehehe

Hari keempat

Kawan aku ni nak sangat jejak kaki kat Universitas Gadjah Mada nak tengok kos die konon, so kami pi lah kat sana, first2 naik teksi die bentikan kat betul2 depan kepala kantor (head office) UGM, tu dari situ kami jalan kaki keliling ugm, then nampak ade tempat basikal banyak2 so kami tanya dengan abam kt situ, boleh pinjam basikal tak, die cakap boleh je, kene bagi student kad kita...ohhhh sangat ohsem ok UGM, kami keliling ugm dari fakultas kedoktoran hewan hingga ke fakultas teknikal...fuhhh..basah ketiak mengayuh basikal...hahaha the best thing kawan aku punya kawan die study situ die ckp ade yogurt home made sedap...so, kami pi situ, try la...OMG sgt sedap ok..memang ade kelainan, sedap bangat..heheh ade jual onigiri lak tu..aku beli gak..2okeeee...haahaha pas jelajah keliling ugm, kami pulanglah ke jalan Malioboro nk shopping pulak...then shopping sampai ke malam...perghhh best siottt..habis gak la duit aku..hehehe

Hari kelima


Before balik, nak jugak melawat tugu yogyakarta, so, kami request la kt supir teksi tu bawak gi sana, snap2 picture kt situ...then lastly kami terus berangkat kat lapangan terbang adisucipto, flight kami kol 11.45, kami check out hotel jam 8, gigih tak??? Hahaha settle suma, tggu flight...dan jangan lupa Rp 100,000 utk tax immigration....yeahhhh...so kami landing kat KLIA2 dalam jam 3.30 petang...balik umah berdengkur penat...hehehe

gambar kenangan sikit

















Wednesday, January 21, 2015

Pos Lembab kah???!!

salam...
nak mengomel sikit kat abam posmen ni...
alahai..kenapa la lambat sangat hanto barang ni..
ye la selalu beli barang online xde la lmbat smpai gini ghupe...
haiyooo...nak salahkan sapa...
walhal bro yang aku beli brang tu dh post barang ari selasa before kol 1 g tu...
tengok kt tracking pos laju tu dh sampai kat PPL KL...tapi knp pulak x hanto2 llagi kt umah aku ni....haiyoooo...manyak susah looo..
bukan x sabar ke ape...tagline die "dijamin sampai esok" macam x boleh pakai je...hohiho...sory ekk pos laju...dh tawar hati...harap la esok boleh smpai sebab brang ti nk pkai hari ahad ni...hmmmm...awat la lmbt sangat nooo...hmmm susah ler gini kann..
harap pos laju boleh tingkatkan lagi kualiti penghataran...susah klo orang jenis x menyabar macam aku ni..huhuhu ok babai..