DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Monday, March 16, 2015

Berjaya turun berat badan road to convocation (belum kurus)

Assalamualaikum, 
entry kali ni aku nk kongsi progress diet aku la hehehe since aku tetibe terlebih emo bile mak aku cakap aku dah gemok macam waktu dulu2 arghhhh sangat stress !! kembung perut bile dengar mak aku ckp macam tu...erghhh so aku bertekad aku nak kurus masa aku konvo nanti !!!


ok aku mula diet 3 minggu lepas ( 2 Mac 2015) target aku 3 bulan diet and turun 13 kilo untuk capai underweight...bolehh?? huhuhu...aku memang dah gile sekarang ni..nak gila kurus..wakakakak

berat masa 2/3/2015 adalah 75kg dan berat terbaru 16/3/2015 adalah.....jengjengjeng 69kg !!! wahhhhhh hahahahahah
 memang azab wehhh nak kurus badan hmmm berat paling rendah pernah aku capai adalah 45kg mase lepas balik PLKN dulu 2010..hamekk kau..lame koottt
kali ni aku nak dapat berat optimum..nak la jadi lelaki kacak...cehhh

ok aku amik pendekatan berani mati ok !!
first week aku latih badan aku x makan, ala2 macam kita pi berperang pastu makanan habis...haaa..aku amik air dan makan gula2 angin je..sangat azab ok 3 hari pertama tu..lapar je aku minum air.. memang tak makan..
lepas tu hari ke-4 aku amik makan sikit, banjer diri ni dengan bihun sup, hihihi disebabkan 3 hari x makan, aku jadi loya, aku makan sikit jer bihun sup,,,cehh bazirrr...

lepas tu aku berlapa balik...kali ni aku makan 3 biji karipap sebagai lunch aku...ok la, sbg alas perut, x berbunyi la...dan x kebulur..atleast dapat makan juga kan..
lepas tu aku amalkan makan karipap tu je sbg lunch, kadang2 cekodok besar tu 2biji..hehehe..
lame2 dah jadi biasa je..

YANG PALING PENTING !! MINUM AIR..ok aku ni tetibe dah jadi ketagih dengan air masak..air kosong...sky juice...hohohoho setiap kali balik je bilik lepas kelas,..mesti tegok air...aku nak senang aku beli je jug terus, huhuhu sehari dalam 3 liter habis la jugak

ok eksersais pulak...mesti korang cakap BORINGGGGGGGGGG...hahahaha first2 memang MALAS ok..nak menapak pi jogging nk gugurkan lemak2 ni..memang setan tu hasut gile2 la...tapi aku tabah hati pikir nak KURUS jerr..hehehe..pi la jogging dalam 3 km (bukitbukau) haaa..mampooo...walaupun dekat tapi berbukit ok !! lepas tu buat star jump 3 kiraan 1, 50 kali pastu buat senaman angkat berat sikit..dumbell aku pinjam orang umah punyer dalam 5kg jer..

walaupun terpaksa jogging dalam keadaan tak makan...memang x letih..sebab kita dah minum air yang banyak, so banyak oksigen supply dalam badan kite..boleh la setakat nak jogging dan latihan sikit2 tu..

dan hasilnya bahagian lengan, peha dan betis dah kurus..yeayyyy!!! *clap3x
bahagian perut pulak dah meleper..tapi masih ade "tayar" sikit kat pinggang..sbb selalu pkai seluar ketat,,,hihihi..so lepas ni aku nk kene go on lagi 2 bulan..huuuuu...

ok kalau bab makan ni aku sangat strict sikit *yela tu*

*TAK MAKAN NASI*
*KURANG MAKAN MAKANAN BERGORENG
*MAKAN MAKANAN TINGGI PROTEIN
*TAK MAKAN CIKEDIS
*MAKAN BANYAK SAYUR SBB XDE KALORI
*MAKAN MAKANAN BERSUP

OK, kalau dah lapar sangat tu makan je la sayur..walaupun benci sayur makan jer,, asalkan boleh buat kenyang, sbab sayur ni x de kalori..heheheh atau makan tomyam PEDAS..boleh tingkatkan metabolisma..hehehe

aku memang lawan nafsu makan aku...kelebihan aku ni adalah aku seorang yang DETERMINE aku berusaha buat sehabis baik..nak capai sesuatu target tu, untuk korang yang nak berdiet tu selamat berdiet ok :)




Saturday, February 28, 2015

Percutian ke Yogyakarta 2015 !! yahoooo

Yogyakarta

hari pertama

Pertama sekali aku mengucapkan Alhamdulillah kepada Allah kerana telah pergi dan kembali dengan selamat...huuhu pelbagai rintangan dihadapi semasa hendak ke yogyakarta ni...firtsly, aku pergi berempat, 2 laki dan 2 perempuan, hari pertama semasa nak berangkat ke yogyakarta dugaan melanda di pagi hari...hahaha mase nk  check in tetiba salah sorang dari kawan aku yang pompuan tu passport die less 6 bulan, so miss Air Asia tu cakap x boleh fly sehingga passport baru dah buat...dengan rela hati kawan aku tu pon die pergi la buat passport kat putrajaya dengan ayah kawan die...tu pon sangat bernasib baik ok...ayah kawan die tolong...hehehhepastu flight die x sama la dengan kami...so, kami bertiga pergi la ke yogyakarta tu dulu...huhuhu...sesampai di yogyakarta di adisucipto airport kami naik teksi pergi ke hotel kami, jangan terkejut ek, harga teksi kt sini sangat affordable...kalau pergi berkumpulan la..hehehhehe sampai je kat hotel, kami pergi jalan2 dulu sementara tunggu kawan kami tu sampai..die amik flight kol 3 petang...so kene la tunggu die..sementara tu kami cuci mata sat kat jalan Malioboro yang orang kata syurga beli belah tu...huhuhuh memang banyak la batang2 kat situ, tengok pon rambang mata..

Lepas rambang mata tengok barang2 dekat jalan Maliobor tu kami pergi makan dekat restoran Jalan Malioboro tu, aku makan pecel Ayam, perghhh sedap la jugak, memang betul2 made in indonesia la, dan pekene es teh...hehehe...lepas tu kami kembali ke hotel menunggu kawan kami, akhirnya dalam pukul 8 malam die sampak kat hotel penginapan kami...mala  tu kami makan kat tempat yang sama, kali ni kami makan berempat..huhuh

Hari pertama tak buat apa2 sangat sebab kejadian tak terduga  ni, tapi Alhamdulillah masih ikut schedule..sebab perginye 5 hari..memang seronok la kannn...

Hari kedua

Hari kedua kami sewa kereta dan supir, pakej wisata yang kami tempah BOROBUDUR-MERAPI-PRAMBANAN, Rp 500,000 which is kami rasa berbaloi la jugak, sebab berkumpulan kan, first kami pergi ke borobudur ni, first time aku tengok candi ni sangat cantik, yela selalu tengo, kat dalam buku teks je, ni skang dah kat depan mata..wuuuu tiket masuk ni aku pakai student card Rp 120,000 kalau harga pelancong biasa Rp 170,000, dekat sini kami memanjat candi yang berusia ratusan tahun dan ketinggiannya bersamaan hampir 10 tingkat bangunan...wow..terkejutkan...dekat sini die ade lapisan2...lapisan paling bawah tu golongan hamba, lapisan kedua petani, etc lapisan ketiga ape tah lupa *selak2 buku sejarah...then lepas dah melawat semua kawasan borobudur ni kami turun bawah, andddd jumpa kedai2 souviner...OMGGG....dekat sini kesian mata memandang....penjual akan mengikut je kita pergi kemana2 nak jual barang2 dorang, sangat kesian okkk..nak nanes tengok...hmmm pastu nak buat mcm mana supir kamj kata kalau kau beli barang kt salah sorang yang jual tu dorang akan kerumun kau okkk...hmmm lepas tu kami tengok2 je kedai kat tepi jalan...kat borobudur ni adejual baju 6 helai Rp 100,000 OMG !!! Sangat berbaloi ok..menyesal aku tak beli kat situ..hmmm

lepas tu pergi ke Merapi, before pergi gunung merapi kami sempat makan dekat gerai makan 22 sambal, huhuhu sambal die nama pelik2 tapi kami order je...nak merasa la kannn...and akhirnya..memang superbbb sedap..mkanan kene belanja supir sekali...heheeh then kami terus ke gunung merapi, tiket masuk Rp 2000 parkir kereta Rp5000, then kami sewa jeep pergi naik ke atas gunung merapi dan tempat yang musnah sebab letusan gunung merapi...sewa jeep Rp 500,000 x lah mahal sangat, sebab pakej yang kami amik ni short route, sejam lebih jugak la...mase nak pi melawat kat kawasan atas tu, memang jeep tu bawak sampai kami tunggang terbalik la..mcam naik roller coaster okkk...best giler...hahahahaha pengalaman yang x dapat dilupakan...pergi melawat kawasan perumahan yang hancur musnah, tempat batu yang tercampak dari gunung merapi yang berpuluh kilometer jauhnya, bunker yang dikatakan selamat tetapi tidak...semua tu menginsafkan kita...lepas snap2 picture kat kawasan Merapi tu kami turun dan beransur terus bertolak ke lokasi wisata terakhir iaitu candi Prambanan

Candi Prambanan, 30 minit dari merapi kami melawat candi ni ,ase dah nak tutup, keluasan candi ni melebar, an x de la setinggi borubudur, the best thing kat sini ialah tempat die yang sejuk, banyak jugak sisa runtuhan akibat daripada gempa bumi 2006 tiket masuk Rp108,000 dapat minum teh lagi hehe, kat sini kami luangkan masa sampai maghrib, sampai dh x de orang pon kat dalam ni kami snappy pic..huhuhu..lepas tu terus kamj dihantar supir ke hotel penginapan, terus kami pi makan malam kat restoran berhampiran...

Hari Ketiga
Kami pergi sekitar kota jogjakarta, seawal jam 9 lepas sarapan kat hotel kami terus berjalan kaki pergi ke Taman Sari aka water castle dan masjid bawah tanah, tak jauh dari hotel kami tempat tu, just 3 kilometer je, jadi kami pergi dengan berjalan kaki sajoo lepas penat lelah, segalanya berbaloi dengan keindahan taman sari tersebut, sangat cantik oke!! Lepas tu kami pergi ke masjid bawah tanah, yang sangat unik, dan sejuk, kalau la ade air lagi waktu tu..mesti duduk macam dalam aircond je kan...huhuhu...2 jam kami disitu, terus kami pergi ke kraton tempat sultan yogyakarta beradu disitu, banyak informasi kami dapat disitu, banyak perbezaan antara sulta kita dan mereka...lepas dah berjalan kat situ, dah penat lelah, kami pergi muzium vredeburg...lawatan terakhir..kami belajar sejarah2 indonesia, dan bangunan2 sejarah yang masih lagi dipelihara di sekitar jogjakart seperti lapangab terbang adisucipto, bank yogkarta dll.. Lepas tu kami berjalan pulang ke hotel kami melalui jalan malioboro. Malam tu kami makan kat kedai tepi jalan, mcm dlm sinetron indonesia tu..makan pecel ayam...hooooo sangat sedap hehehe lepas tu balik bilik kami tido laaaaaaa....hehehe

Hari keempat

Kawan aku ni nak sangat jejak kaki kat Universitas Gadjah Mada nak tengok kos die konon, so kami pi lah kat sana, first2 naik teksi die bentikan kat betul2 depan kepala kantor (head office) UGM, tu dari situ kami jalan kaki keliling ugm, then nampak ade tempat basikal banyak2 so kami tanya dengan abam kt situ, boleh pinjam basikal tak, die cakap boleh je, kene bagi student kad kita...ohhhh sangat ohsem ok UGM, kami keliling ugm dari fakultas kedoktoran hewan hingga ke fakultas teknikal...fuhhh..basah ketiak mengayuh basikal...hahaha the best thing kawan aku punya kawan die study situ die ckp ade yogurt home made sedap...so, kami pi situ, try la...OMG sgt sedap ok..memang ade kelainan, sedap bangat..heheh ade jual onigiri lak tu..aku beli gak..2okeeee...haahaha pas jelajah keliling ugm, kami pulanglah ke jalan Malioboro nk shopping pulak...then shopping sampai ke malam...perghhh best siottt..habis gak la duit aku..hehehe

Hari kelima


Before balik, nak jugak melawat tugu yogyakarta, so, kami request la kt supir teksi tu bawak gi sana, snap2 picture kt situ...then lastly kami terus berangkat kat lapangan terbang adisucipto, flight kami kol 11.45, kami check out hotel jam 8, gigih tak??? Hahaha settle suma, tggu flight...dan jangan lupa Rp 100,000 utk tax immigration....yeahhhh...so kami landing kat KLIA2 dalam jam 3.30 petang...balik umah berdengkur penat...hehehe

gambar kenangan sikit

















Wednesday, January 21, 2015

Pos Lembab kah???!!

salam...
nak mengomel sikit kat abam posmen ni...
alahai..kenapa la lambat sangat hanto barang ni..
ye la selalu beli barang online xde la lmbat smpai gini ghupe...
haiyooo...nak salahkan sapa...
walhal bro yang aku beli brang tu dh post barang ari selasa before kol 1 g tu...
tengok kt tracking pos laju tu dh sampai kat PPL KL...tapi knp pulak x hanto2 llagi kt umah aku ni....haiyoooo...manyak susah looo..
bukan x sabar ke ape...tagline die "dijamin sampai esok" macam x boleh pakai je...hohiho...sory ekk pos laju...dh tawar hati...harap la esok boleh smpai sebab brang ti nk pkai hari ahad ni...hmmmm...awat la lmbt sangat nooo...hmmm susah ler gini kann..
harap pos laju boleh tingkatkan lagi kualiti penghataran...susah klo orang jenis x menyabar macam aku ni..huhuhu ok babai..

Sunday, December 28, 2014

PENGHUJUNGNYA

FINAL EXAM

Di penghujung tahun 2014 musibah sekali lagi melanda
BANJIR PANTAI TIMUR dan KEHILANGAN PESAWAT AIR ASIA QZ8501
Allah menguji kita dengan cara ini supaya kita dapat menguatkan iman jiwa kita, kerana Allah mahu hambanya kuat menempuh segalanya cabaranya.
Dalam setiap doa kita sangkutlah doa kita kepadaNya 

Dan aku pula, sedang menjalani FINAL EXAM, kali kedua terakhir ~~
moga semuanya lancar amin !!

#PrayForPantaiTimur
#PrayForQZ8501
#StayStrongMalaysia

Saturday, November 22, 2014

Tahun Akhir

Salam..
akhirnya aku dapat juga menintakan tulisan aku kat sini..ada masa sedikit terluang ni nak update la sikit huhuhu...
semester 1 tahun akhir ni banyak aktiviti debat aku join...hehehe ye la nk lepas tension katenyohhh,..
kalau boleh aku nak belajar lagi..hmmm tapi apekan daya rase sekejapk\je duduk kat USM ni...
FYP aku dah mula berjalan skang ni...rase malas nk buat FYP huhuhu tapi apekan daya...buat FYP pon best

aku nk iklan kejap...sesapa yang tengah mencari jurulatih untuk debat boleh kol saya, saya juga buat khidmat jurulatih debat..pencapaian sekolah yang dilatih, sekolah agama maahad islamiah balik pulau, Naib Johan daerah, 

InsyaAllah saya boleh bantu, khidmat yang saya berikan menjanjikan kepuasan, 
sebulan RM 300, jika tak berpuas hati boleh tamatkan khidmat saya

range perkhidmatan : Pulau Pinang, dan Kuala Lumpur

kalau ada pertanyaan boleh telefon/ whatsapps 011-27253106

Tuesday, August 12, 2014

Gambar gambar sekitar UNIVERSITI SAINS MALAYSIA PULAU PINANG 2014 USM

 Minden USM permandangan jembatan pulau pinang
 Padang Minden USM
 guest house usm, kalau datang boleh la menginap dekat sini
 Dari Bukit Minden , tempat rakaman Ali setan
Minden permandangan yang cantik
 Kekalkan tradisi, rumah tradisional depan HBP
 Stadium Hoki, event tahunan : Pesta Hoki Antarabangsa
 Stadium bola dan balapan
 komplek RST (restu, saujana, tekun)
perkhidmatan bas yang sangat memuaskan 
 tempat beriadah yang tenang
 diversity yang mempersonakan di tasik Aman (Tasik Biawak)
 permandangan menarik sekitar tasik Fajar
 biawak macam buaya tak payah pergi zoo, tgok dalam USM je
 pohon menhijau dan udara segar

komplek cahaya one stop center, staff kat sini sangat peramah, mcm kawan pulak rasa hehe
Pusat Sejahtera Klinik sangat selesa
Perpustakaan Hamzah Sendut Baru, sangat selesa ketika tengahari
 swimming pool kalau panas terjun je dalam ni
 canselory
 Dewan perundingan pelajar Satu2 dalam Malaysia
jembatanpenghubung library 1 dan library 3
Banyak lagi tempat menarik kat usm ni, beruntung sapa dapat masuk sini
tempat2 perlancongan pon dekat2 je, pengangkutan awam sgt senang dapat, sebab ade bas rapid penang

tempatmenarik yang dekat usm, bukit bendera, jemabatan p pinang 1 dan 2, tokong ular, georgetown, muzium perang, dan byk lagi, sewa kereta pon murah, sbb kat sini depa bersaing..ade juga student buat sewa kereta, sgt murah..dari usm nk ke sg nibong pula tempat perhentian bas ekspres pula, cuma 5 minit, boleh jalan kaki, kalau malas, boleh amik student cab, cuma 3 ringgit jer..memang berbaloi stay usm, kemudahan suma lengkap.
makanan dekat dalam USM sangat murah ! cuba la pekena dulu..huhu jangan terkejut pulak kadang2 nasi lauk ayam + sayur + telur baru RM3.00 jer

sesiapa dapat usm tu tahniah, yang dapat 2 tawaran tu selamat memilih :)
kalau ade ape2 nak komen add la twitter kat sebelah tu, atau msg jer fb :)

Wednesday, August 6, 2014

Tips sebelum dan selepas dompet hilang

Salam n hi !
alkisahnya semalam 6hb ogos 2014 jam 9 mlm beg dompet aku hilang..
Memang down gila la aku semalam, bukan sebab ade banyak duit tp, kad2 penting mcm ic, roadtax, lesen dn macam2

tips sebelum terjadi kecurian/kehilangan

1.letakkan no telefon anda dalam beg dompet (ni dulu mama yang pesan) hehe jadi aku bagi la tips ni kat korang
2.letak resit yang ada tulis nama korang dan tempat korang bekerja etc
Haaa...kenapa aku bagi tips mcm ni..sebab beg dompet aku dah dijumpai !! Hehehe
memang bernasib baik! Orang kampung permatang damar laut yang jumpa, nasib baik pak cik tu bersifat jujur dan die belek2 beg duet aku tu nampak no fon aku terus die kol malam tu !! Uuhuhu happy gilaa...

Tips selepas kecurian/kehilangan

1. Langkah pertama !! Wajib kol bank atm korang, yang pkai debit atau kredit..ade talian hotline depa kat mesin atm mana2 atau korang boleh tgok kwn korang punya kad bank kt belakang kad tu.
2. Buat laporan polis, sebab nnt kalau orang jumpa die akan serah kat balai polis, dan masuk rekod, kalau korang buat laporan dan ic korang matching, polis akan kol korang utk serahan.
3. dlm tempoh 2 hari korang tggu la, x yah buat ic lagi, sebb klo kes kehilangan kene bayar RM 110 kott...mahai baq hangg..pastu nk buat lesen bagai tu...meme rabak poket.
4. Jangan panik, kalau korang panik fikiran korang x jelas, fikir positif, mesti jumpa balik...doa supaya si pencuri atau orang yg jumpa beri kpd balai polis.

Jadi tu lah pesan aku, jangan leka nanti buruk padah, susah diri...hmmm sentiasa bertenang, insya Allah semua baik :)