DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Saturday, July 19, 2014

MH17

My heart stop when heard MH17 which flight from 
Amsterdam - Kuala Lumpur crashed near russia - ukraine boarder.
i though it was a rumor spread by some idiot, then when it come out on the news, my heart was pop out, my friends said he will going back to Malaysia from amsterdam, 
i tried reaching his mother and sister, then they all shocked about the news,
then when i found out he is still online with his FB, i PM him, then he said, his flight was 18 July 2014
OMG !!! i'm screaming and informed to his family..i cant imagine my self if  i loss my REALLY BEST FRIEND!! indeed !!
a deep condolences to the family victims,
sad about this news, and really unacceptable the act !
people should live peaceful, there is no humanity in this world ! please bring it back !
MALAYSIAN SEEK JUSTICE !

source : economictimes.indiatimes

source : idrw.org

Thursday, July 17, 2014

Result provisional semester 2 tahun 2 USM

Salam, 
Alhamdulillah !! syukur ke hadrat ilahi !!!
akhirnya result provisional dah keluar 16 Julai 2014 jam 9 pagi huhu
kepada korang yang tak tau ape tu result provisional meh sini aku terangkan sikit..

USM akan ada 2 peringkat dalam pengeluaran result
peringkat 1 : provisional, peringkat ni kita hanya tahu sama ada lulus atau lulus bersyarat, lulus bersyarat die ada star, mcm ni lulus* , maknanya result bergred kita dapat C- dan kebawah
kalau lulus C dan keatas
Peringkat 2 : Result penuh/ bergred, kali ni result semua akan dipamerkan dari F hingga A

Kali ni aku takde bintang !! yahuuuu !! subjek yang susah pon alhamdulillah lepas dengan jaya !! KIMIA FIZIK II yang mencabar ramai budak kimia !! huhu aritu rasa macam x boleh buat..tetiba lulus pula, Alhamdulillah rezeki dari Allah :) aminn!! 

25 Julai 2014 pula result penuh makna nya ada gred bagai tu, insya-Allah, kali ni nak dapat above 3.00 lagi, kalau tak nnt tak dapat RM 1000 hehe ngan bauver buku USM...hehehe
k nak balik dah ni, hehe lapau pulak perut ni...erkk.. kbai salam :)

TAHUN AKHIR IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KIMIA (TULEN) KEPUJIAN

Friday, June 27, 2014

Pukau KL - Penang

Salam,

kejadian dah nak hampir sebulan dah, baru nak habaq kat hangpa,
Aritu masa nak balik USM , naik la bas sea*** express ni, ok la, sbb selalu naik bas ni
mmg takda masalah, tapi masa hari yang aku nk balik ni, ramai pulak mamat indon dan bangla naik bas tu
fuhhh..x de la nak syak pape lak,

yela lepas je sampai kat destinasi terus je balik USM, rehat terus tidor,
pagi tu cek2 barang, tablet, duit suma hilang T.T terkejut, terus pi syarikat bas, nak soh depa cek takot tertinggal.
tapi seingatnya, aku tak pernah keluarkan tablet dalam bas pon, sekali pon tak pernah, lagipon, aku tak tidur dalam bas tu, dari KL - Penang, aku baca buku je, dan kadang2 tu lelap2 ayam, makan kuaci..haihh
benda dah nak jadi macam ni la kan, reda je la
mungkin ada rahmat dalam kejadian ni kan :)

Sebelum terlambat *memang dah terlambat*
nak ucap selamat berpuasa dan berhari raya aidilfitri ! dah lebih separuh ramadan berlalu,
persiapan aidilfitri mesti dah mula kan :) moga semua mendapat fitrah aidilfitri hehe

Monday, June 23, 2014

Sedetik ke penghujung

Salam n hi !
pejam celik dah habis tahun 2 di Universiti Sains Malaysia ni , major Kimia tulen, Alhamdulillah setakat ni semua ok ! pointer pon ok ! heheh lepas la jugak 3.20 huhuhs
lagi pon aku rasa sangat berat nk tinggalkan USM ni, sebab aku baru je "up" dalam medan debat IPT niy, sangat terkilan dapat tonjol bakat saat akhir.
lama  tak coret kat blog ni, rase janggal plak (ayat same tiap kali tulis blog) yela, lama dah tinggal asyik bizi jerhh...semester 2 kat USM banyak yang berlaku antaranya debat diraja, dpnc, final, dll 

Debat Diraja

First time masuk debat diraja, kali ni debat diraja buat dekat sabah, dah la first time masuk, senior pulak ade yang turun kejap, ade yang tak turun, so kami berlatih sendiri2, sangat sedih, rasa macam nak nangis jer mase tu, dah la team lain ade coach dan mereka mesti power2 masa hari pertandingan, nama2 besau pendebat pon datang, wow~ rasa kecik sangat diri ni, aku masuk team utama, team senior (walaupun kami semua tak senior) team senior patut mesti ade yang third year, kami pulak suma second year..waduuhhh..hahaha tapi alhamdulillah pencapaian kami boleh tahan la jugak

Team UTAMA

USM - USIM (Menang 3-0) 
USM - UniMap (Kalah 1-2)
USM - UTeM (Menang 3-0)
USM - UiTM (Kalah 1-2)
USM - UUM (Kalah 1-2)
USM - UMS (Menang 2-1)

Alhamdulillah dengan juri 11 orang dan margin 0.26 kami berada di ranking ke-11 dari 22 pasukan, dan pencapaian terbaik kami dengan lawan team senior debat IPTA/S lain dari seluruh Malaysia, lepas ni akan fokus untuk debat lain..huhuh

Debat Piala Naib Canselor USM

kali ni debat dalaman USM, aku wakil Desasiswa Cahaya Gemilang, alhamdulillah pencapaian sangat diluar jangkaan, kami menjejaki pentas akhir DPNC 2013/2014, pertama kali dalam sejarah DPNC CG mampu untuk masuk final sebelum di dimonopoli kampus kesihatan, aman damai dan Tekun, kami merupakan pencabar baru dalam arena debat dalaman ini..heheh

Peringkat Pusingan

Cahaya Gemilang - Indah kembara (Menang 3 - 0)
Cahaya Gemilang - Aman Damai (Menang 2-1)
Cahaya Gemilang - Restu (Menang 3-0)
Cahaya Gemilang - Murni (Menang 3-0)
Cahaya Gemilang - Bakti permai (Menang 3-0)

dengan menang kelima pusingan CG berada di tangga pertama, dengan juri 14 juri melayakkan untuk masuk ke pusingan separuh akhir

SF1 Cahaya Gemilang - Bakti Permai (Menang 5-0)
SF2 Tekun - Murni (Tekun 5-0)

dan pusingan akhir menemukan pasukan debat Tekun vs Cahaya Gemilang 

Johan : Tekun
N.Johan : Cahaya Gemilang

Alhamdulillah untuk sekian kali berada di pentas final, pun begitu begitu ramai yang tak puas hati dengan CG tah kenapa la, biarlah depa ! tak suka rezeki yang kami dapat lettew, CG ni sangat la desasiswa yang sangat kecil, dan setiap kali ambil pon x sampai pon 200 orang, yang desa lain tu beratus - ratus, walaupun kami kecil, kami tetap berbisa, jangan pandang rendah oke bebb !! hahaha

lepas semua tuh, tiba lah FINAL EXAM !! haiyyaarrrrkkkkkk!!! banyak nyewww hmmm

Statistik perkomputeran
Kimia Fizikal (Killer)
Kimia Takorganik
Fizik (gelombang, optik, lupa)
Psikologi sosial
Psikologi perkembangan

sangat lebam dah la 5 paper berderet dari isnin hingga jumaat, tak tidoq masa tuh..haishhh...sangat demmm. akhirnya berjaya jugak melaluinya semua tu..
sekarang ni aku buat latihan industi
Dekat USM ja, malas nk jauh2 hahaha

tempat : Pusat Penyelidikan Arkeologi Global 

dorang cakap buat dengan sini best, huhu so aku try la ! nak merasa pengalaman katonyoorrhhhh..hehehe nanti senang la nk dapat keje ke ape..huhu
dalam pikiran nk sambung master bidang arkoelogi..heheh minat jugak, dulu mintak geologi, dapat kat UKM, tp tak pergi sebab USM panggil..bagi gula2 hahahah
ada masa aku celoteh lagi la kat sini lagi ...

nak bergerak ke tahun akhir dah ni !! huhu bai2

DPNC 0226











Saturday, February 22, 2014

gapai impian bukan angan - angan

Alhamdulillah dengan limpah kurnianya mampu untuk menitip lagi.
Nak update la sikit pasal pertandingan debat astar aritu, hehehe
Kali ini aku sangat puas hati dengan prestasi aku , dan sebab kali ni juga aku diberi kepercayaan untuk lead team
Alhamdulillah lepas sangat2 sasaran.
Pusingan 1 
USM vs UiTM C - menang
Pusingan 2
USM vs UiTM D - kalah
Pusingan 3
USM vs UiTM A - menang
Pusingan 4
USM vs USM KK - menang
Pusingan 5
USM vs UTeM - menang
Pusingan 6
USM vs UiTM C - kalah

Selepas tamat pusingan 6 kedudukan kami di ranking 7 daripada 36 pasukan
Dan secara langsung kami ke suku akhir

Suku akhir
USM - UIAM
UKM -UITM E
UIAM A - UITM C
UTM -UPM

Pusingan suku akhir kami kalah, hehe sangat gembira sebab mampu ke suku walaupun baru setahun jagung,
Lepas niy boleh berjuang untuk ke peringkat akhir pula
InsyaAllah


Wednesday, February 5, 2014

Sanggar Debat UM

Salam n hi !

Cuti semester ni bergelumang dekat atas katil je, tak de keje nak buat dah,
biasa lah, stay kat USM, kerja kalau balik rumah pun tak buat apa2 huhu
bukan kerja je dok kat USM niy, kene training jugak, training ape ? training debat la,
yela, kami ni budak baru belajar, debat pon tak power lagi macam senior2 dulu, huhu
InsyaAllah orang kata kalau berusaha kita berjaya
betul la kan !
Debat yang terdekat ni Debat ASTAR
Debat yang dianjurkan oleh kolej kediaman pertama UM

jadi kami berkampung 4 hari kat KL, hehehe boleh lah pi jenjalan kejap kan :p
angan2 nak break, insyaAllah boleh !!Amin !!