DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Friday, December 30, 2011

Update story kasi langsi !!

Haloo!! sume salam alaik..!! 
rase janggal pulak tulis kat blog niy..al maklum la..da lame tak update blog..
skang niy ade mase terluang sikit curi2 la tulis blog niy hihihi
spanjang ta meng'update' blog niy banyak perkara yang pahit dan manis berlaku
antara nya ialah :
Keputusan Result PSPM 1 (matrikulasi) aku hehehe Alhamdulillah dapat jugak PNGK 3.85 
tapi rase jugak sedikit terkilan sebab ta dapat 4.00 tapi apa boleh buat perkara da berlaku kan :)

selain itu aku skang niy tengah sertai pertandingan Nasyid ngn syarahan.. hope the best la bg aku ek 
sepanjang aku ta menulis blog niy aku rase cam kosong je
tade sape nk mengadu..
kalo la dorang tau aku ade blog mesti kene bahan nyer la... ahahah
hope2 dorang ta tau la kan..hehehe
kalo korang bace niy jangan la bahan aku ek..
aku nk lepas tension je kat sini kahakahakah btw i love u olss!!
bye!

Thursday, November 3, 2011

just My LuCk!!

Ok firstly salam alaik..
memang la malang bertimpa hari niy...memang naseb tak menyebelahi aku la..
yela mane tak nyer..da la hari terkahir kt kolej..
tak beli tiket nak balik umah..pastu da dapat tiket tertinggal lak ketapi..huhuh memang la..
nasib baik la ader kawan yang sanggup tolong aku :)
ariffudin nama nye..huhu..memang mak die ngn abang die baik sangat....
untung la dapat kawan macam niy :)
hari malang niy tak habis disini jer...rupe nyer baru aku teringat...kad matrik aku tertinggal kat kolej..huhu nasib baik la aku da scan awal...tapi ader penyalamat ..huhuhu
nasib baik la...harap2 tak ditimpa malang tuk hari berikut nyer :)

Tuesday, November 1, 2011

HaBis SudaH Beb eXam!! Matrikulasi Johor Sem 1

Salam..
first sekali bersyukur sebab dapat habiskan exam dengan selamat..
haha..soalan untuk kali niy memang mencapap habis ar beb!!
memang gile kentang la..aku macam ta caya aku ley jawab..tapi salah..ahaha
banyak soalan tak bocor tapi susah..paham tak??aku pun tak paham...(gile)
malas nak cite pasal exam...skang da free!!!weee...boleh tibai tido 10 jam!!

ok skang tibe pula citer pasal nak balik....kalo ikotkan aku nak jenjalan kt JB
alang da dekat tu baik pegi kan...nanti kempunan pulak...tapi ader ape ek kat sane??
best ker??jarang jalan2 kat sane maklumlah jauh dari rumah..huhuh
tukar topik pulak la..
da nak abis semester 1 niy...ramai pulak barang yang hilang...memang byk la..boley dikire ngn jari kaki sekali
risau gak dengan aku2 nnti kene curi..huhu
roomate aku da kene curi handphone...
memang sedey sey..naseb baik enset cikai jer...
pencuri tu ta de taste ker??handphone aku yang mahal tu pon die ta pasan..
hmmm kemusykilan di situ..
sape yang mencuri tu..nanti akhirat kene potong tangan tau!! hehe
ok tu je la..akhir sekali..EXAM susah..haha salam :P

Saturday, October 15, 2011

ResaH dan Kesima

Minggu study Week da start da...
2 minggu la lak tu..sebelum tu as'kum..hehe
memang la best minggu study week niy..tapi yang ta best nyer resah gelora masih lom hilang
mane tak nyer...MUET!!!! 19 oktober niy...speaking lak tu..
harapla dapat tajuk senang2...huhuh
rsenyer nk cover topik2 tuk 2 minggu niy sempat kowt..huhu..(harapan)
target kali niy 4.00 la..
ok..sebenarnya aku tanak la cite psal nie aku sebenarnya nk cite psal kengkawan aku....
bukan aku tanak kawan ngn dorang...just aku cuma tam mampu nk memnuhi citarasa dorang..maafla klo 
korang tersinggung ye..lagipon korangkan byk timbulkan fitnah psal aku....yela mne tak nyer..aku 
tak berhak ke dpt result cemerlang time UPS arituh..smpai tuduh aku tiru dlm exam...it's ok
aku tak suke nk memarah niy...korang pilih la kawan yang baik2 sebab korang je yang tau citarasa korang dalam memilih kawan...ade kawan yang bawa mati...dan ade kawan yang makan kawan..da kawan yang bawa mati selalunye 1 dalam 100 orang...
tapi yang aku  ta faham nyer...bile susah..datang cari aku..bile senang jauhkan diri dari aku..
hmmm....tak pe la..memang aku nk anggap korang niy mcm family...tapi bile aku fikirkan balik..
mungkin aku da tersilap pilih kawan...bukan semua tapi sesetangah...
pada pendapat pembacakan..
perlu ker waklu berterus terang dengan dorang??
hmm...mcm rangcangan tv lak...ok la da penat naip...nk mandi..salam :)

Monday, October 10, 2011

EXAM dekat da wei!!!

Salam pada sume yang sudi baca blog waklu niy :)
pertama sekali nk ucapkan selamat menjawap peperiksaan yang akan datang niy yer kepada kengkawan di KOLEJ MATRIKULASI JOHOR 2011/2012 harap korang dalam keadaan tenang skang niy :P

korang mungkin tension gak an nk exam..yela aku pon tension..tengok aku mcm niy, korang ingat aku tade perasaan tension gak ker??hahah aku lagi tension kot...da la dengan sylibus ta habis ...memang masak la kteorang...tapi takpe...sebab tuk soklan physic boley pilih..huhu so senang la sket en :)

cite je pasal exam niy sume nk F.O.B.I.A kan..aku pon ta pham la gak...smpai study tengah memalam bute...mybe dorang terkejut ngn result mid exam kot..
korang jangan risau la...kalo korang study insyaallah semua boleh lulus punye....yang penting restu ibu bapa dan lecture2

MUET....memang ok la stakat niy..macam reles jer...korang tak der ker soklan bocor??klo ader touch2 la ek..aku pon nk jugak..huhuh aku ta ready lagi pown :) 

GUD LUCK KEPADA :
NORNIKMAN- MUKE MATANG
ARIFFUDIN-MUKE KEMUT
AIZAT-MUKE CANTIK
FAIZREN-MUKE CHOMEY
IZRIN (S ORBITAL)-MUKE STRESS
NAZREEN-TADE MUKE PLAIN TEXT
FAHMI- =.=
DAN RAKAN SEANGKATAN YANG LAIN :)

rase macam da tade pape nk bebel lagi kat sini kowt....
doakan waklu berjaya tuk exam akhir niy ok :) salam 

Friday, September 16, 2011

My Mid Sem Result!! : satisfied

HALO GUYS!!
Saat niy aku nk pos pasal result aku la...
aku memang puas hati gak dengan result aku kali niy..
memang aku tak jangka la boley dapat result sebaik ini...
mungkin ni berkat IBU dan BAPA aku mendoakan aku unuk berjaya hingga ke menara gading..
result kali ni ade yang naik dan ader yang turun..aku pon ta pasti la ramai yang dulu nyer pepandai belaka tetiba jatuh pulak..aku pon tak tau la nape...
maybe dorang da selesa dengan result dorang yang lepas kowt..aku pon ta tau..
tapi yang pasti...bak kata orang ramai...kalau rajin berusaha, kita akan dapat ape yang nak :)
betul la ape yang nenek kita cube buktikan dulu....kita berjuang untuk kejayaan, dalam konteks niy
kita berjuang untuk ke menara gading..
Alhamdulillah dengan result yang macam niy aku nak mengubah kehidupan keluarga..
AKU NK BERJAYA ( InsyaAllah).


Thursday, September 1, 2011

Raya Mania not mania enough :(

ok first sekali nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA KEPADA SEMUA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT :)

ok...ape perasaan korang tahun nie raya sekali dengan merdeka ek?? aku memang ta de perasaan..hahaha..
ok tahun nie raya da kurang meriah la...mungkin ta dapat wuit raya banyak kowt..hohoho
betul la tu...duit ta banyak so..hati tak tenteram la...kihkih
tahun niy parent bawak g umah sodare n balik kampung sekali

KL - NEGERI SEMBILAN - MELAKA - KL - IPOH - KL

macam best je kan...tapi...duduk dalam kete macam naik hantu je..PENAT!!
tahun nie merdeka jatuh pada hari kedua raya...aku pown rase macam tak merdeka jer..so tak la best sangat...kiter merdeka raya...rase lagi best deparaya...huhuh

Raya pertama : balik negeri sembilan kampung nenek belah mak...best...suasana kampung yg indah dan damai
korang mesti jeles an...ta dapat hirup udara kampung...memang best...sejuk je mata memandang..

Raya kedua : balik ipoh memang penat...letih..duduk dalam kete...tapi sepanjang perjalanan memang best...kat ipoh tu umah sodare dekat jer ngn LOST WORLD OF TAMBUN dekat ngn KG tersusun...jadi nanti aku ley ar g sner :P

ok Raya seterusnyer...da jadi boring...semua kawan balik KG...so aku tinggal la sorang..pastu ari ahad da kene balik kolej..so tade mase..huhuhu

tapi memang la tahun nie tak meraasa raya ngan merdeka...tatau la sebab ape ek...hmmm korang rase bende yang same ker ek??

Sunday, August 28, 2011

Shopping Raye beb!!

halo!!! lepas bersendat, bersesak, berjemur kat matahari akhirnya dapat gak beli baju raya!!!wuhuuu!! fuhhh~ memang letih gile...tak banyak aku beli barang tahun niy...sebab nak jimat kos...maklum la masih belajar...just gune duit elaun je....mak pulak ta mampu nak bagi banyak2..tapi luve u mom sebab bagi gak duit :) <3...

first2 pergi la bukit bintang...memang best la...byk promosi dorang buat....rambang mate aku...huhu
memang macam nak beli jer sume yang ader...klo boleh aku nk borong sume...nasib baik la dapat kawal nafsu aku...hihi...tapi beli cardigan je kat BB...best...memang lawa...aku cari yang ade hood punye..tapi ta jumpe..klo korang tau bagi la tau...

pas da shopping kat situ...pergi la ke jalan TAR....perghhhhhh~~ sesak, sendat , melekat. ketat, padat nyer orang....bersesak pulak kat dalam tu....nk cari baju raya punyer hal...memang la....akhirnya dapat gak baju raya...tak mahal la...RM 60 jer..tapi warne die menarik!!!weee raya la aku ok...

akhirnya tolong mak niaga kat depan maju junction...niaga samosa..wuhuhuuuu....memang laris...sehari dapat beratus ratus ringgit memang untung niaga situ...niaga kat situ badan pon longlai...akhirnya balik la dengan muke happy :) baju da ade...pakaian raya da ader...tunggu duit raye jer :)
ok la sampai sini je bebelan aku ok salam

SALAM AIDILFITRI DARI WAKLU BLOGSPOT :)

Friday, August 19, 2011

Cuti cuti raya merdeka sakan...

Salam...
da lame gak ek aku ta menulis entry...al maklum ar..busy sakan..heheh ( busy la sgt)...bukan nyer tanak bergiat aktif tapi keadaan memaksa huhu wah ayat berbunga laks :)

ok straight to the point la ek.. pejam celik tidur buta tup tup da nak raya kan...tetibe jer rase macam waktu berlalu pantas..hoho mmg dalam kehebohan raya ade gak merdeka terselit di celah celah tarikh tu..alahai mesti pening an nak smbut yang mner satu...aku tengah bercuti skang niy...keje menimbun la..huhuh lecture pon macam ta bg beraya jer..wuuu..

raya tahun niy maybe sederahana jer kot sebab byk perkara nk kene pikir...susah lak tu...mcm2 problem melanda kat ats diriku ini..susah la.....gelaran waklu pon da makin terhakis..huhu tapi ape ley buat...rase nyer raya niy aku nk g umah kengkawan dulu ar...thn lepas ta dpt pon g umah dorang sebab cuti pendek sangat..pastu thn niy pulak ditambahkan dengan raya + merdeka..memang ketat, sendat, padat, melekat la jalan raya...nk beli baju raya..wuuu...byk lagi ta beli...abis la...

kali niy da 54 tahun negara kite merdeka kan..
korang ade wat perubahan tak??setakat kibar berndera nenek aku da lame buat..huhu
thun niy merdeka agak unik skit sebab kita merdeka sekali ngn raya..so korang kene la sambut 2 in 1..
memamng best....nnt gerak KL reramai sambut raya ngn merdeka + mercun ok..hoho
k la rase berat jer tangan nk menaip...
p/s baru bgn tidur..

Sunday, May 22, 2011

lawak seyh (!)

KEJADIAN 1

location : rumah mak teh, Melaka
time : 1-2 petang
''pak ngah 2x meh sini cepat!! shidi ade nk tunjuk sesuatu niy''
dengan laju2 nye aku tros pg kearah shidi..shidi diam je..die tunjuk kearah hutan
aku berasa hairan kejap..nape budak sekor niy..da kene rasuk antu ker??
tetibe si budak kecik tu pun menjerit mcm sekuat hati die jer....terkejut aku!!melatah jugak ar...
menjerit mcm kene rasuk...pastu aku bwk la g msuk umah mak teh...tetibe ''penis die stim jer'' hahahah
|censored|!!! aku pon cakap..''nape jerit tadi??'' pastu die cakap la...shidi nk jd monyet macam kt dalam hutan tu....haha pastu aku cakap lagi..nape shidi punyer adik naik?? sbab muke abang hensem~
=,=! sah budak niy nk kene bagi penampar jepun~!!

KEJADIAN 2

location : Victoria Station
time : lepas isha'
saje je jalan2 sbb kawan nk banjer kat victoria station tu..huhu yela mner ade kawan yg snggup banjer kt restoran mahal mcm tu...yela anak menteri katakan...nasib baik perangai die tak bongkak..tengah2 makan niy ader la sorang brader ngn makwe die msuk kt restoran niy...muke mcm berlagak jer..tak la kacak mner..
makwe tak la lawa mner..pastu die duduk dekat jer ngn kteorg..
terdengar la die cakap....''B nape pilih restoran macam niy, tak romantik la''
ishk...geli geleman aku dengar...pastu aku dengar dier order steak...huhuh tuk 2 orang....kteorg usha la dierng sbb time tu tak ramai orang..pastu brader tu saound kteorng..haha die cakap klo nak usha makwe dier kene penumbuk sulung dari dier...dalam hati kteorng rase cm bongkak giler dier tu....pastu kteorg da abis mkn..brader tu pon da abis makan..kteorg pggl waiter tu sroh kira..tup2 die tarik waiter tu kat dier..kteorg biar je ar...malas nk layan brader tu....pastu tetibe dengar die tengking waiter tu...''NAPER SMPAI RM200 LEBEH PULAK!!AKU MKN NIY JER''
hahaha kteorg senyum jer..pastu brader tu sruh waiter tu kire kteorg punyer...bill kteorang RM 536.45 
pastu GF brader tu usha jer kteorang..brader tu pon tengok jer...ta tau la dier nak aper...pastu kawan aku niy kuar la kad kredit dier...hahaha..yang perempuan tu just tengok jer...kwn aku yg kuar kad kredit tu...mybe nk  cukur la tuh..kihkih...pastu smbil kteorg tggu resit...aku dengar dorang cakap yang dorang tak cukup duit..duit ader 50 jer..huhuhu kteorng pon terus cau dari situ...malang ta berbau lagi...yang lelaki tu sruh kire lagi sekali pastu tetibe ader bau yang kurang menyenangkan....hehehh pikir2 la aper tu yer..

KEJADIAN 3

location : kedai burger
time : malam

aku : ye abang nk beger aper??
abang : bg sy berger lembu 1 buat spesial
aku : huh??!! berger lembu (blurr)
abang : yer lembu..pastu bg telur atas lembu tu yer...
aku : abang sini tak der khidmat telur atas lembu..
abang : tak maksud abang lembu atas telur...
aku : huh!!??ta faham la bang
abang : bagi abang beger daging special 1 ye dik..
aku : senyum ;P

KEJADIAN 4

location : dalam kete
time : ta ingat

aku : weh nk gi mne niy??
kwn : jenjalan la
aku : ye la kt mner??
kwn : pernah tak dengar ader satu taman yang cantik dikelilingan air yang biru serta kaca warna kelabu yang ada pendua nya jika dilihat dari depan taman yang sebesar 74 hektar, ramai orang puja disitu serta orang main romen kt situ jugak, melihatnya sungguh cantik sehingga DSLR keluar memetik butang sehingga tersimpan dalam memori..
aku : =,=! terus terang ko nk g mner jangan sampai aku terajang muker ko sehingga gigi ko berlumbe2 msk dalam perut..
kwn : KLCC la..
aku : okey..tu jer??
kwn : yerp..
aku : duku kepala kwan..


Tuesday, May 17, 2011

Hari Guru, Guru transformasi diriku :)

ok post tuk arini pasal ari guru la beb!!
selama ni aku asyik kutuk2 jer cikgu..dulu time2 skolah dulu pon ape kurang nyer
setiap ari ade jer aku ta puas ati ngn cikgu...walaupun aku pengawas..tapi still ader jugak cikgu yng aku ta suke
skang niy baru aku tau..betapa susahnyer jadi cikgu!!
banyak halangan yang terpaksa ditempuhi
contoh :
Budak2 kurang siuman
main kejar2 ngn student
terpaksa menjerit sampai pecah tekak...
kene tanda kertas exam
kene jd cikgu bertugas..
kene maki ngn ibu bapa dan banyak agi 

kadang2 sian la jugak tengok cikgu niy kan..
ape2 pon dalam setahun ade jugak 1 hari tuk menghargai jasa guru....
ok la jugak kan..lagi2 cikgu yang popular mesti dpt banyak hadiah :)
cikgu keje sampai pecah muke pon ade juga semangat die nk mengajar..
dulu time aku sekolah memang ler bertuah sebab dapat cikgu yang VOGUE2..huhu korang jangan jeles..
 sekang pown time belajar kat KOLEJ MATRIKULASI JOHOR pon lecture sume best2 dan sporting
sume lecture dan guru2 banyk memberi semangat.
ok...
td tu mukadimmah jer yer :) huhuhu
skang niy aku nk ucap bebanyk terima kaseh kat cikgu2 sekolah dulu sebab telah bnyak memberi
tunjuk ajar dan nasihat serta pedoman kepada saya sehingga berjaya hingga ke hari ini
dan kepada lecture saya jugak terima kaseh kerana memberi kuliah yang dianggap berkualiti sehingga saya mendapat pointer 3.75..
sememangnya guru2 yang telah mengajar saya byk membuat transformasi keatas diri saya...
dari jahat--------->baik
dari bodoh--------->pandai
dari hodoh---------->hensem (ade kene mengene ker??)
dari lesu----->semangat
SELAMAT MENYAMBUT HARI GURU 2011
*kepada cikgu/lecture yang ta thn perangai sy tu harap maaf kan yer..da sifat semula jadi sy :)kihkih
sampai kene baling tepung, pancit tayar, calar kereta, baling cat, pecah cermin kereta, sorry yer cikgu :P

Wednesday, May 11, 2011

Debat tentang Hari Ibu Di Malaysia haram atau tidak? : Luqman hasan vs saudari .......

PERDEBATAN ANTARA WAKLU DAN ...............(SAUDARI) YANG BERLANGSUNG DI CHATBOX FACEBOOK....ANDA TENTUKAN YA :)

lawan : Maaf ya hari ibu sebenarnya haram disambut oleh golongan Islam dan boleh membawa kepercayaan yang telah wujud semenjak beratus- ratus tahun dahulu..oleh itu kita patut menyedari tentang kesan tindakan kita yang menyambut hari ibu ini keatas diri kita dan keatas agama kita....

waklu : salam saudari, hari ibu di Malaysia sememangnya berbeza di negara negara lain di dunia..kerana kita sebagai manusia perlu menghargai pengorbanan seorang wanita yang bernama ibu...jika ingin menyatakan tentang sejarah kewujudan hari ibu, mengapakah perlu diperluaskan dengan bukti yang tidak sahih dan lengkap...kita perlu memperuntukakn 1 hari khas bagi kaum ibu untuk merasai penghargaan oleh kita...tidak begitu??

lawan : perlukah kita peruntukan 1 hari untuk hari ibu??seperti yang saya katakan tadi hari ibu haram dan telah dibuktikan dengan catatan sejarah greece yang menunjukkan sambutan hari ibu disambut sempena dewa ibu mengikut kepercayaan mereka dan disambut setiap 10 mei setiap tahun...dan mengapakah penghargaan kepada ibu diperuntukkan hanya 1 hari??mengapakah tidak hari-hari? dan kenapakah apabila hari ibu saja kita perlu menyayangi ibu??hari lain kita tidak boleh sayang?

waklu : Maafkan saya fakta saudari memang tepat dan padat serta informasi yang bernas...saya sanjung...tetapi saudari telah tersilap dengan fakta yang berbelit tersebut dan menunjukan saudari lemah dalam sejarah...mari kita renung sejenak...Di Malaysia Dato' Seri Sharizat telah melancarkan KEMPEN HARI IBU pada setiap 8 mei tiap2 tahun dan kita tidak terlibat secara langsung dengan tarikh 10 mei yang dianggap HARAM oleh saudari...saudari kene berfikiran terbuka kerana sambutan hari ibu adalah bagi kita untuk menghargai pengorbanan ibu yang telah membesarkan kita...cuba saudari melihat dari sudut perspektif....dalam setahun ada 365 hari dalam 365 hari berapa hari yang saudari pernah menyakiti hati emak dan terlupa tentang ibu saudari dan jika saudari duduk berjauhan pernah tak saudari tanya khabar kepada ibu saudari setiap hari selama 365 hari??kita hanya perlukan 1 hari sahaja untuk semua itu..untuk menimbus balik kesalahan kepada ibu yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar kita...

lawan : mengikut sejarah yang telah dipetik dari readers digest...sambutan hari ibu adalah sambutan yang membabitkan spiritual seseorang itu kerana ia menyebabkan kepercayaan individu terbabit...secara tidak langsung apabila seseorang individu tersebut menyambutnya setiap tahun..individu tersebut akan mempercayai bahawa sambutan hari ibu perlu kerana untuk melengkapkan kasih sayang untuk ibunya...maksudnya dia telah percaya akan spiritual sejarah yang la dan secara tidak sengaja telah menyebabkan akidahnya terpesong..

waklu : mengapakah saudari bermain dengan fakta sejarah saudari yang songsang itu??dan mengapakah perlu dikaitkan dengan kepercayaan spiritual??seperti yang saya katakan tadi kita DI MALAYSIA menyambut hari ibu sebagai ''KEMPEN HARI IBU'' saya ulang kembali KEMPEN HARI IBU...dan ianya disambut dengan suasana yang harmoni dan sejahtera..menunjukan kasih sayang seorang anak kepada ibu...tiada unsur kepercayaan dalam KEMPEN HARI IBU yang telah dilancarkan pada tahun 2005 ini ye saudari..

lawan : mengapakah perlu mengadakan KEMPEN HARI IBU ini??sedangkan ramai orang menyayangi ibu mereka??

waklu : itu mungkin pandangan saudari tetapi pada zaman moden serba canggih ini manusia tidak memandang kebelakang...manusia sering mengabaikan orang yang pernah mereka sayangi..mereka melakukan apa sahaja untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan kemodenan era semasa sekarang ini...saudari mungkin tidak memahami konsep KEMPEN HARI IBU di Malaysia ini...kerana kempen ini bertujuan untuk menyedarkan anak2 muda supaya menyayangi ibu mereka kerana mengikut berita yang disiarkan 10 mei 2011 sebanyak 41 peratus ibu yang berumur 60 tahun keatas mengalami kemurungan akibat enapsi dan pengabaian oleh anak mereka merupakan punca utama dalam masalah mereka.....sekarang saudari sudah faham tentang konsep HARI IBU di Malaysia atau....KEMPEN HARI IBU??

lawan : walau apa pun hari ibu yang diraikan diperingkat global memang haram disisi islam dan salah dari segi syarak..

waklu : apa yang saudari memahami hukum hakam dan syarak tentang hari ibu??adakah dalam Al Quran menyatakan tersebut??adakah Fatwa telah dikeluarkan??perlukah kita menyambut mengikut tradisi barat yang mengikut FAKTA SEJARAH saudari tadi??

lawan : terpulanglah...setiap orang ada cara untuk meraikan...dan kita berserah sahaja kerana pahala dosa Allah yang tentukan bukan kita..

maafkan saya jika sesiapa yang membaca nya tersinggung kerana saya perlu menegakkan apa pendirian saya dan naluri saya berkata kerana ibu adalah segala gala buat saya sementara hayatnya masih ada..dan saya percaya ibu lain juga berhak mendapat layanan istimewa...

Sunday, May 8, 2011

Nur Kasih The Movie : Sinopsis dan disebalik tabir

Penghasilan filem ini bukan sekadar memandang kepada populariti sirinya tetapi ianya untuk memenuhi permintaan 19 juta pengikut siri Nur Kasih untuk menyaksikan kesinambungannya melalui filem. Rata-rata mereka menyatakan tidak mencapai tahap kepuasan maksima dengan episod terakhir siri tersebut. Ianya bagai tergantung dan meninggalkan persoalan yang tidak mampu mereka sudahi. Mereka mahukan lebih lagi. Sekali lagi kerjasama gabungan suami isteri yang telah berjaya mencipta karya indah ini dituntut untuk menyuntik lagi kekuatan cerita kegemaran ramai ini menjadi sebuah filem yang mendedahkan segala-galanya yang tersirat di dalam siri Nur Kasih.
Sekaligus bertindak sebagai penamat cerita, filem Nurkasih terbitan bersama Grand Brilliance, Film Scape Sdn Bhd,  dan Juita Viden Sdn Bhd ini masih mengekalkan tiga teraju utama untuk 3 watak penting yang berjaya meninggalkan kesan di hati penonton siri Nur Kasih. Penangan pembawaan watak-watak Adam, Nur Amina dan Aidil oleh Remy Ishak, Tiz Zaqyah dan Fizz Fairuz benar-benar memberi impak sehingga tercetusnya fenomena Nur Kasih di kalangan peminat siri drama di Malaysia. Pada mereka, kesungguhan dan kecekalan tiga watak ini menghadapi cabaran kehidupan menjadi sumber inspirasi dan tauladan.
Nur Kasih The Movie ini yang turut menjadikan Jordan sebagai lokasi utama penggambaran mengisarkan kehidupan 6 tahun kemudian 3 jiwa yang sentiasa diuji ini. Aidil yang sememangnya seorang lelaki yang tabah kini meneruskan hidupnya bersama dua anak kecilnya tanpa isteri tercinta disisi. Adam yang mula menjumpai jalan lurusnya, berusaha untuk mngekalkan laluannya tanpa menyimpang lagi dan Nur Amina, seorang gadis suci ini semakin kental melalui cabaran hidup sebagai seorang isteri. Ketiga-tiga jiwa ini masih memerlukan antara satu sama lain. Di saat getir seakan mahu memisahkan Adam dan Nur, Aidil setia diantara keduanya walaupun dirinya juga dihimpit kerinduan teramat. Masih adakah sinar bahagia untuk mereka bertiga akhirnya? Inilah perjalanan hidup mereka dalam usaha mereka mendapatkan pencarian sebenar erti kehidupan. Abadi selamanya.
Filem yang juga membawakan tema cinta sejati ini bakal ditayangkan untuk tontonan umum bermula 19 Mei 2011. Rasai satu kesyahduan indah bak bait-bait lirik lagu temanya, Nur Kasih, yang turut dinyanyikan kembali oleh Tiz Zaqiah, ‘Aku kembali kerana masih, mencari yang hakiki, sinar pasti, janji suci yang abadi…’ Filem ini akan membawa anda untuk berfikir sejenak apakah sebenarnya yang sudah anda lakukan sepanjang kehidupan ini, adakah anda menikmatinya atau sekadar membiarkan ia berlalu begitu saja. Yang jelas, setiap apa yang terjadi mempunyai hikmahnya. Hanya mata hati yang ikhlas akan dapat merasakan nikmat ujian yang diturunkan Tuhan.


waklu pun teringin mau tengok cerite niy..tengok la...kalau berkemampuan pergi la huhu gempak beb bilangan penonton ramai...nk catat sejarah gak kowt...nk pecah kan rekod penonton paling ramai william dan kate la tuh yer produksi filem niy..kihkihkih

Sunday, May 1, 2011

ANDA SUDAH MATANG BILAA....


1.Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai.
2.Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa.
3.Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.
4.Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka.
5.Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat.
6.Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.
7.Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda.
8.Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya.
9.Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.
10.Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang.
11.Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati.
12.Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.
13.Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif.
14.Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna.
15.Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.
16.Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai.
17.Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.
18.Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita.
19.Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.

Tuesday, April 26, 2011

KEPUTUSAN AKU!!!PANAZZZZZ DAN HOOTTTTT!!

ALHAMDULILLAH
Keputusan sudah pon keluar!!!..huhu waklu dapat pointer 3.75!!
fuh memang berdebar lar time tunggu result niy!!aku gumbira selepas belajar dengan nazak inilah hasilnyer!!
tapi math memang UNSUSPECTED!!coz dulu dapat B- jer tetibe leh plak bertukar A huhuh
tapi kesian FIZIK koz dapt A- tapi da kira bersyukur...huhu
Sains Komputer tu biarlah..ta target pown..huhuh
ramai jugak yang dapat 3 pointer keatas..tahniahlah unutk korang ok!! ;P
salam!!

Monday, April 25, 2011

RESULT DAY!!!HOPE THE BEST FOR THIS BADGE!!

Ok skang niy tgah berdebar debar coz esok ( 26 April 11) result akn terkuar
waklu berharap agar result waklu niy ok la.hahaha cukup2 makan pown da jadi..
klo tak okey...agak shial (censored) la coz blaja mcm nazak tapi tak dapat result gempak..
tapi kalo tak dapat result gempak pown takpe gak..sbb salah diri sendiri coz time study week tgok 
1. cite korea..
2.hantu kak limah balik umah!!!(most watch)
3.main game!!
4.makan megy dgn byk
5.major FB minor STUDY
hahahaha....
tapi aku rase okey2 gak la...esok pown bukan nyer amk sekali reramai...just check online jer..hahaha
kalo nk check waklu nyer..cher ar..niy no matrik nyer MS1016673*** hehehe
Alah!!stakat result niy okey jer..lagi pown kan waklu da byk amk result exam besaq2 niy contoh
UPSR
PMR
SPM
alhamdulillah result sumer tu gempuck2!!!haha
tapi yang niy da masuk alam kolej so kene reda jer la..
ramai competition...dari seluruh MAS lagi pown dorang pepandai..sper la aku ni an..
sumer budaq badge aku Kolej Matrikulasi Johor...waklu harap korang lulus dengan cemerlang
yang tak berjaya tu..harap korang berjaya di lain bidang..

Friday, April 22, 2011

SURAT SEORANG IBU



salam ini adalah sikap manusia pada zaman sekarang
anak2 melalaikan ibu bapa
anak2 membiarkan ibu bapa
anak2 buang ibu bapa
tidakkah kamu semua sedar ibu bapa adalah harta yang paling bernilai
cintailah mereka sepenuh hati
janganlah kamu semua mengambil sikap acuh tidak acuh
mereka yang membesarkan kamu, dari darah daging kamu.
jangan nitiskan air mata mereka kerana kesilapan kamu....
sesungguhnya ''SYURGA DIBAWAH TAPAK KAKI IBU''
sedarlah wahai manusia.

Friday, April 15, 2011

KOS BARU BAGI MATRIKULASI SELURUH MALAYSIA (update)



Ok seperti yang korang sedia maklum bermula tahun lepas Seluruh matrikulasi telah diperkenalkan dengan kos baru.
dengan pertambahan subjek juga telah dilaksanakan bagi meningkatkan lagi mutu pendidikan yang bertaraf matrikulasi ini.
Jadi aliran sains yang terdahulunya sudah tidak diguna pakai lagi iaitu HAYAT dan FIZIKAL

sekarang sudah diberi MODUL 1, MODUL 2 dan MODUL 3 

MODUL 1 : Fizik | Biologi | Kimia | Mathemathic

MODUL 2 : Fizik | Sains Komputer | Kimia | Mathemathic

MODUL 3 : Biologi | Sains Komputer | Kimia | Mathemathic

jurusan perakaunan dan teknikal masih sama dan tiada perubahan yang dilakukan atas aliran tersebut

jadi korang mesti tertanya2 kan korang akan dapat modul berapa kan??
korang boleh tau sendiri dengan ikot formula niy..

Fizik/Biologi : A+,A,A-,B+,B 
Kemungkinan akan dapat modul 1

Fizik : B dan keatas 
Biologi : C+ dan kebawah
Kemungkinan dapat modul 2

Biologi : B dan keatas
Fizik : C+ dan kebawah 
Kemungkinan dapat modul 3

Jika Biologi / Fizik same gred iaitu C dan kebawah sahaja
dorang akan tengok kepada addmath dan kimia

kalau korang tak suke pada modul yang korang dapat nanti korang boleh tukar punye..jangan risau

Saturday, April 9, 2011

CONTEST PELIK ITU AKU

Assalamualaikum
ape kabo sume?? huhu
minggu lepas waklu  ade cakap nak wat kontes kan..huhu
ok inilah kontes nyer..
nama kontes ni pelik kan??
memang pelik pown..ok 
sume blogger dialu- alukan untuk mengejoin kontes ini..
kalo korang tanak join pon tak pe tapi ta dapat adiah la ;D
ok syarat syarat die mcm nie

Friday, April 8, 2011

Apabila diri dihina


salam, waklu time jalan2 kat laman iluvislam niy tetibe jer tesempak ngan artikel niy....sejak akhir2 niy rmai yang kwn alam maya ngn kwn reality mengadu psal diri dorang kene hina kan....ok waklu dpt artikel niy..memmg bgune...korang ley print pastu tampal kt dinding okey...pasniy e-mail je waklu..tp kurangkan yang sedey lebeykan yang gembira okey ;)

DIAM dan SABAR. Sememangnya susah dan sukar untuk kita lakukan apabila kita dihina, diumpat, dikeji, difitnah atau dimalukan lebih-lebih lagi di khalayak ramai, di pejabat atau dalam masyarakat. Namun itulah tindakan yang terbaik bagi kita.
Apabila kita menjawab balik hinaan yang dilontarkan pasti bukan kita yang bercakap tapi yang "bertanduk dua" yang sedang menguasai akal fikiran kita pada masa itu. Jadi, seeloknya kita diam sejenak. Istighfar di dalam hati dan ingatkan diri kita supaya bersabar menghadapi hinaan yang dilontarkan.
Dalam situasi apabila kita terasa diri kita sangat lemah umpama anak ikan yang dikelilingi oleh jerung-jerung kelaparan, kita tidak tahu apa yang harus kita lakukan. Untuk tujuan itu, saya ingin kongsikan sedikit panduan dalam menghadapi keadaan apabila kita dihina. Antaranya ialah:

  • Orang yang menghina kita dengan menggunakan perkataan yang teruk (Contohnya bangang, bodoh, gedik dan sebagainya) sebenarnya sedang mendoakan keburukan itu untuk dirinya, suami atau isteri mereka, ahli keluarga, adik-beradik dan lebih parah lagi sebenarnya mereka mendoakan untuk anak-anak mereka. Nauzubillah.. 




  • Sebenarnya cacian dan hinaan yang dilemparkan itu adalah RAHMAT daripada ALLAH. Kenapa? Sebab setiap hinaan yang dilontarkan kepada kita adalah penghapus bagi setiap dosa-dosa kita semalam. Lebih beruntung lagi, kita akan dapat banyak pahala percuma. (Tapi dengan syarat kita kena sabar dengan apa yang berlaku) 




  • Ingatlah bahawa ada HIKMAH di sebalik setiap dugaan dan cabaran yang kita hadapi. Sebenarnya Allah hendakkan hamba-Nya kembali kepada-Nya. Mengadu kepada-Nya lantaran sebelum ini kita semakin jauh, lalai dan lupa kepada-Nya.




  • Apabila kita difitnah, kita akan tidak dapat tidur malam lantaran memikirkan tentang fitnah yang dilontarkan kepada kita. Maka, kita dengan sendirinya akan bangun bertahajud setiap malam mohon kepada Allah agar diberi ketenangan, kemaafan dan keampunan dari-Nya sepanjang hidup ini. Kesan daripada itu (sentiasa bertahajud selalu), hati akan menjadi semakin tenang dan bahagia walaupun dikelilingi orang yang sentiasa mencari salah kita dan orang yang tidak mahu memandang wajah kita. 




  •  HIKMAH dan REZEKI yang melimpah ruah menanti kita di sebalik ujian tersebut. Contohnya Allah permudahkan segala urusan kita. Allah pertemukan kita dengan rakan-rakan yang mulia hatinya, rakan-rakan yang boleh membantu kita menjana ekonomi kita dengan lebih mantap, pasangan yang memahami dan menyayangi kita dengan sepenuh hatinya, anak-anak yang baik, keluarga yang memahami dan pelbagai lagi.




  •  Kita juga akan menemui dan dapat menilai siapa sahabat kita yang sebenar dan siapa musuh kita. Cara dan gaya hidup kita pun mungkin akan berubah ke arah lebih baik dan lebih bermotivasi. Mungkin sebelum ni kita susah nak baca buku-buku yang bermanfaat. Mungkin kita juga berpeluang mengenali tokoh-tokoh motivasi yang hebat yang terkenal di seluruh dunia. (Contoh : Dr Aidh Abdullah Al-Qarni, Imam Ghazali dan lain-lain). Selain itu, kita juga akan mampu untuk menjadikan diri kita insan yang sangat kuat, tabah, sabar dan mengubah seluruh pemikiran dan idea kita selama ni.



  • Pendek kata, apa yang berlaku pada kita walaupun buruk pada pandangan manusia, namun sebaliknya pada pandangan Allah. Fikirkanlah bahawa semua yang berlaku adalah RAHMAT ALLAH. Insya-Allah hidup kita lebih tenang, bahagia dan sangat matang. Insya-Allah.

    Wednesday, April 6, 2011

    Mengapakah??!!!!Ya Allah!!

    Aku akan mengingati detik ini, detik hitam yang akan terpahat didalam ingatan aku untuk selama lamanya
    terlampau banyak cabaran yang aku tempuhi!! Ya Allah aku ta mampu untuk menampungnya lagi
    Subhanallah Kau menurunkan aku dugaan yang begitu berat sehinggakan tulang temulang ku bergetar ketika berhadapan dengan dugaanMu ya Allah..

    Pada dugaan yang pertama kenderaan yang dinaiki oleh keluargaku ketika pulang dari Kolej aku telah mengalami kemalangan..aku reda dengan kejadian tersebut walaupun ketika itu dalam keadaan yang lemah aku reda jika nyawaku ditarik dan reda pemergian ibu bapa serta abangku..
    tetapi Alhamdulillah aku dapat melepasi cabaran yang engkau berikan tersebut..aku terus berdoa dihadapanMu ya Allah supaya aku mendapat tauladan dari apa yang berlaku..

    Dugaan seterusnya adalah terlampau berat bagiku untuk menempuh...
    setelah mendapat tahu berita ini aku terpaku..telefon bimbitku hanya berbunyi suara ''bawa bersabar'' berulang kali....setiap kasih sayang yang aku tumpahkan kepada dia seolah olah pergi begitu sahaja...
    walaupun ikatan pertunangan kita berpisah atas sebab penyakit..tetapi ikatan kasih sayang saya tak pernah putus walaupun seminit...engkau telah meninggalkan aku tanpa berkata apa apa pada jam 1.07 a.m (7 april 2011)
    Al Fatihah kepada Dayang Syazani Bt Mohd Lunang
    1992-2011

    Monday, April 4, 2011

    Kumpulan 10 : GEGAR 1 RIBU (APRIL) BEN ASHAARI (2)


    weh korang aku dapat kumpulan no. 10...wuuuu terharu nyer aku...terharu sbb dapat kumpulan akhir beb..haha
    tak pe la..ta kesah pown...kepada group member yang lain korang da makan??haha soklan ta matang
    ok lah malas nk mencarut kat sini byk2 kang orang kata ape..nnt teros tersingkir dr kumpulan nie kang..huhu
    kalo nk contact boleh melalui facebook
    kalo nk YM pon ley gak kt man_devil92@yahoo.com
    ataupun u guys tinggal link korang kat atas tu ok nnt senang nk jejak...gner GPRS
    ok lah guys nnt kita connect menggonect lg ok...see u guys...
    kalo sesapa kompius ngn kumpulan korang check je la kat sini
    salam

    Sunday, April 3, 2011

    GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA

    e'eh macam mna nk gegar 1 ribu blog niyh??payah nk goncang satu2 huhu
    btw aku selut la kt ben ashaari niy sbb dpt kumpul 1000 blog dlm mse x smpai 3 hari pon
    klo aku =.=! jangan harap ler nk buat sumer niy x de kejadah nyer..huhu
    lagi satu entry die pon mudah x yah la nk mengetag orang lain
    sedia menanti event seterusnyer OK

    KEPUTUSAN UNTUK ANUGERAH BINTANG POPULAR BERITA HARIAN (MALAYSIA STAR AWARD)


    BINTANG PALING POPULAR 2010

     

    SHAHEIZI SAM
    (CONGRATULATION)

    *********************************

    1. ARTIS DUO / BERKUMPULN POPULAR

    SIXTH SENSE

    2. PELAKON TV WANITA POPULAR


    FASHA SANDHA

    3. PENYAMPAI RADIO LELAKI POPULAR


    FAIZAL ISMAIL

    Saturday, April 2, 2011

    BIODATA RINGKAS PESERTA AKADEMI FANTASIA 2011




    12 PESERTA SUDAH DIUMUMKAN
    TENAGA PENGAJAR TELAH DIKETAHUI
    SAKSIKAN TIRAI AKADEMI FANTASIA 9
    PADA JAM 9.00 MALAM 
    ASTRO 104
    PASTIKAN ANDA MEMILIH PESERTA YANG ANDA SUKAI 
    SUPAYA BOLEH MENGUNDI DENGAN LANCAR

    Akademi Fantasia 9, Pengetua Akademi Fantasia 9, Pelajar Akademi Fantasia 9, 12 Pelajar Akademi Fantasia 9, Siapakah Pengetua Akademi Fantasia 9, Tenaga Pengajar Akademi Fantasia 9, Gambar Pelajar Akademi Fantasia 9, Biodata Pelajar Akademi Fantasia 9
    Nama Sebenar: Ahmad Aliff Afif Bin Tirmizie 
    Nama Afundi: Afif
    Asal: Selangor
    Umur: 25 tahun
    Pekerjaan: Jurucakap syarikat perniagaan.

    Akademi Fantasia 9, Pengetua Akademi Fantasia 9, Pelajar Akademi Fantasia 9, 12 Pelajar Akademi Fantasia 9, Siapakah Pengetua Akademi Fantasia 9, Tenaga Pengajar Akademi Fantasia 9, Gambar Pelajar Akademi Fantasia 9, Biodata Pelajar Akademi Fantasia 9
    Nama Sebenar: Nur Suhada Jebat 
    Nama Afundi: AIDA
    Asal: Melaka
    Umur: 19 tahun
    Pekerjaan: Pelajar UiTM, Shah Alam.

    DILEMA MENJADI PEREMPUAN

    Kalau perempuan cantik pendiam
    lelaki akan kata: wow!ciri2 isteri idaman...
    Kalau perempuan tak cantik pendiam
    Lelaki akan kata: tak reti berkomunikasi agaknyer...

    Kalau perempuan cantik berbuat jahat
     Lelaki akan kata: mst ada krisis nih...kesiannyer...
    Kalau perempuan tak cantik berbuat jahat
    Lelaki akan kata: dah la tak lawa,perangai plak mcm sial!!

    KOMPULASI LAGU HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH

    Tuesday, March 29, 2011

    Anugerah Berita Harian 2010 (Malaysia star award berita harian)

    For Your Information Award Star Daily News 2010 would be on 3 April 2011 at Arena Of Stars,Genting Highlands. 


    The main question is Who will be the winner?, of the 16 categories will be contested and who will claim the trophy of ANUGERAH BINTANG POPULAR

    Nomination List



    1. Popular Male TV host

    1. Ally Iskandar
    2. Awal Ashaari
    3. Aznil Nawawi
    4. Jimmy Shanley
    5. Zizan Raja Lawak

    2. 
    Popular Women TV host 

    1. Cheryl Samad
    2. Farah Fauzana
    3. Nurul Syuhada
    4. Raja Azura
    5. Sharifah Shahira

    3. 
    Most Popular Male Radio Presenter

    1. Aznil Nawawi
    2. Faizal Ismail
    3. Halim Othman
    4. Kieran
    5. Saleh Yaakob

    4. 
    Most Popular Female Radio Presenter

    1. Abby Fana
    2. Farah Fauzana
    3. Linda Onn
    4. Raja Azura
    5. Sharifah Aleya