DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Saturday, May 19, 2012

Ranking Universiti di Malaysia 2011-2012





Bagi pelajar yang baru lepas habis Matrikulasi/Asasi mesti korang tengah terfikir hendak masuk ke Universiti mana selepas ni..mesti la nak masuk universiti yang top2 kat malaysia niy kan..ok admin da senarai dan susunkan universiti-universiti yang terkemuka di malaysia..admin merujuk kepada senarai QS universiti World Ranking..
Ok jadi tunggu apa lagi buatlah pilihan yang bijak bagi menentukan masa depan anda ya :)
bagi senarai 7 teratas adalah universiti yang termasuk dalam WORLD RANKING sahaja
5 universiti yang telah diiktiraf sebagai universiti penyelidikan telah mengungguli senarai ranking universiti terbaik di Malaysia, Universiti Malaya satu satunya universiti yang berjaya melonjak ke ranking yang ke 167 selebihnya telah turun beberapa tangga.

Senarai 19 Universiti terbaik di Malaysia

University2011 -2012
Rank
world
asian
ranking
Movement
1. University Malaya (UM)16739Rise 40 spots
2. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)27953Drop 16 spots
3. Universiti Sains Malaysia (USM)33554Drop 26 spots
4. Universiti Putra Malaysia (UPM)35857Drop 39 spots
5. Universiti Teknologi Malaysia (UTM)401-45076N/A
6. International Islamic University Malaysia (IIUM)451-500161-170N/A
7. University Malaysia Sarawak (UniMas)601+191-200N/A
8.  Limkokwing University of creative Technology
9.  Multimedia University (MMU)
10. University Kuala Lumpur (UniKL)
11. University Malaysia Terengganu(UMT)
12.  University Pendidikan Sultan Idris (UPSI)
13. University Teknologi Mara (UiTM)
14. University Teknologi Petronas (Petronas)
15. University Tenaga Nasional (UniTen)
16. University Tun Abdul Razak (UniRazak)
17. University Tun Hussein Onn (UTHM)
18. University Tunku Abdul Rahman (UTAR)
19. University Utara Malaysia (UUM)

5 Tandas Paling Pelik

Tandas yang Pelik2 di seluruh dunia..
kalau da terlampau kreatif sangat begini la jadi nye.





Wednesday, May 16, 2012

Keputusan Peperiksaan Akhir Matrikulasi 2011/2012 (PSPM 2)

Setelah di semak beberapa kalli di laman sesawang bahagian matrikulasi akhirnya teka teki pelajar 
bagi keputusan PSPM 2 telah terjawab.
keputusan PSPM 2 akan dikeluarkan pada 29 Mei 2012 dan slip/sijil keputusan akan diserah kan kepada 
pengarah/timbalan pengarah kolej matrikulasi masing untuk urusan penghantaran melalui pos.

Jadi pelajar2 ini boleh menyemak secara online atau telefon bahagian matrikulasi

Saturday, May 12, 2012

Remaja murtad ingin bunuh diri


berite yang tengah hot kat FB skang niy adalah seorang remaja yang mengaku diri nya murtad kan..
ishkk tah macam mane la boleh murtad kan !! geram admin tengok si remaja niyh!! ishkkk!!!jom dengar berite nye ;

Seorang remaja 20-an telah mengaku bertukar status agama nya kepada kristian
namanya sudah fames di serata facebook kat Malaysia niy..
nama islam nya Syahir dan nama kristian nya Edward Martin Jesus
mengikut cerita yang di selidik melalui media massa admin mendapati yang syahir niy bertukar agama kerana telah putus cinta dengan kekasihnya Atiqah..
disebabkan terlampau sayangkan kekasihnya itu syahir merasakan yang tuhan itu maha tidak adil maka die telah mengambil keputusan untuk menukar status agamanya kepada kristian..
menurut admin die berkasih dengan Atiqah tu sudah hampir 5 tahun dan menurut informasi yang admin dapat mereka berpisah kerana syahir aka edward itu mempunyai kekasih lain..
menurut kawan2 nya syahir niy mempunyai sejenis penyakit iaitu gout..
tapi tak tahu lah tahap mane penyakitnya itu..
syahir yang telah menjadi kontroversi dengan menyatakan hasratnya untuk membunuh diri pada tanggal 3 Jun 2012 telah mengubah tarikhnya kepada 12 May 2012 dan telah ditetapkan juga masa untuk dia melakukannya. cuma tempat sahaja dirahsiakan oleh nya
ramai pihak telah mendesak nya supaya berubah dan menasihatinya tetapi edward tidak mengendahkannya, ade juga yang mencaci dan memaki hamun dia, dan mungkin disebabkan itu edward mengalami tekanan melampau dan tidak lagi mahu hidup berterusan dalam situasi ini. 
Antara post die yang terakhir ialah

tidak tahu lah kesahihan tuan empunya Facebook ini..
mungkin hanyalah rekaan semata2 atau pun sebaliknya


remaja sekarang niy sentiasa bertindak melulu dan tak memikirkan perasaan family dan kawan2 mereka..susah...betol la kata orang remaja berdarah panas...putus cinta je dah nak bunuh diri,
ini mungkin akidah yang tak kuat..salah siapakah ini..punca masalah ini  masih belum dikenal pasti..
kepada remaja lain diluar sana jagalah adab kamu, jangan lah kamu sesenang hati bertukar2 agama..ingat islam itu indah :) salam

Friday, May 11, 2012

Selamat Hari Ibu

...:::Selamat Hari Ibu:::..

Kepada semua yang sudah digelar sebagai ibu dan bakal digelar :)

ok my entry is about mother:
Hari Ibu memang disambut setiap tahun untuk mengenang jasa seorang ibu..
kita menyambutnya adalah untuk menghargai jasa seorang ibu secara keseluhuran..
bukan bermakna kita tak menghargai pada hari biasa...cuma mesti lah kene ade hari yang special sikit untuk ibu kan :)

hari ibu niy lah korang perlu balas jasa ibu korang dan mengenang budi beliau..
ok niy beberapa tip untuk membuatkan ibu anda gembira

1.senyum setiap kali melihat wajahnya
2.selalu berada disampinya
3.selalu membawa ibu anda berjalan jalan
4.belanja makan
5.sentiasa berhubung dengan ibu.
6.ibu sebenarnya sangat menyukai benda yang warna warni dan manis..
7.gantungkan gambar kamu dan ibu kamu..
8.barang kenangan sentiasa di buat hiasan jangan dibuang
9.memenuhi harapan ibu
10.sentiasa bergelak bersama..

despite your mother had past away, you must pray for her spirit to rest in peace and never felt sad about your mother because one day you will meet her in another world..
jadi hargailah setiap pengorbanan ibu....
pengorbanan ibu bermula semenjak kamu dari dalam kandungan lagi ingat tu :)

Tuesday, May 8, 2012

Petua Belajar Effektif / Last minit

Salam :)
post niy admin nak cakap pasal cara belajar dengan berkesan.
tau tak dulu admin tak penah terpikir nak study smart..
tapi lepasje lecture admin bagi "hidayah" barulah admin tau mcm mne nak score dalam exam dengan mudah je.
memang nak study tu kene amik mood dulu tapi jangan la smpai tak balance mase study korang tu..
kalau pelajar SPM korang at least kene buat revision 2 jam untuk 1 mata pelajaran tau..
ok..niy antara tips study :

1. buat nota ringkas setiap kali topik yang korang belajar tu habis
2.tengok learning outcome..korang bace ape yang die tulis kat situ je..sebab soalan exam tak kan lari nyer..
3.rajin jumpe cikgu/pensyarah
4.buat mindmap untuk subjek yang menghafal
5.banyak kan buat latihan untuk topik yang lemah
6. seboleh nya jangan buat revision terlampau banyak subjek dalam 1 hari
7. selalunye subjek pengiraan buat selepas mandi..otak akn jadi cerdas..
8.ringkaskan buku rujukan sehingga paham (kalau boleh)
9.kalau boleh warna warnikan tulisan :)
10.hafal formula + definition time buat latihan dan sebelum tidur..

ok korang kadang2 ade yang suke ikut tips sendiri kan..terpulanglah kepada korang sebab ni just cadangan je..huhu tapi kawan admin gune cara niy..memang berkesan jugak la..kalau korang prefer buat study group buat je tapi admin tak galakkan sebab study group 97% takan study asyik berborak jer..huhu

ok bagi yang suke study last minit niy antara tips nyer:

1. buat latihan topik yang paling banyk markah / yang suka saje..
2.hafal formula yang basic dan derive je..
3.jangan buat nota ringkas last2 minit sebab korang da tak kan sempat da...just tengok kat buku rujukan bahagian belakang tu ade summary die..korang bace tu je..
4.short note kalau ade bace tu je..
5.senaraikan formula yang ade
6.hafal yang mane paling senang nak ingat.. yang susah tu korang just ingat key word die je..
7.subjek yang menghafal tu make sure 3 jam before exam korang da hafal..
8.1 jam before exam jangan bukak buku/nota/short note/ just tengok formula dan ape yang korang hafal tu cube ingat balik..kalau korang bukak buku nanti panik..sebab definition selalu berbeza..buat ayat sendiri je..

ok ni la antara tips study yang admin gune kan time admin belajar..memang kadang2 susah kite nak ikot.
tapi kalau buat hari2 nanti akan jadi rutin harian..tak mustahil kita boleh berjaya :)
de papehal komen je 

BERSIH 3.0 make DIRTY

BERSIH 3.0 had been give mass destruction to facilities around Kuala Lumpur. the protester first assembled in peace when some of them suddenly became violence toward police.
This situation became more worst when the police car suddenly out of controlled and crash the protester on the side of the road..(issued)
when some said the protester hit the police inside the car while some say they want to help the police officer..
this demonstration was set by Datuk Ambiga former lawyer (shame on you)
This BERSIH 3.0 really make me anger!! 
stuck inside SOGO mall about 4 hour...shitt!!really make me pissed off
BERSIH slogan '' sit and dispute " not really !!
this bersih 3.0 demand:
1.clean the election list
2. reforming the postal ballot
3. free and fair media access
4.minimum 21 day campaign period
5. strengthen public institution
6.stop corruption
7.stop the dirty politics
to me there no need to organized street demonstration because it make everybody uneasy with the situation
some of BERSIH PHOTO


Monday, May 7, 2012

Suasana Universiti VS Matrikulasi

korang da check ker keputusan UPU korang?
kalau belum check UPU ambilan 2012 TEKAN SINI

tahniah kepada yang dapat melanjutkan pelajaran dan kepada yang tak dapat tu jangan bersedih nanti ade ambilan kedua, tapi jangan lupa pulak buat rayuan semula..

tahniah jugak yang dapat matrikulasi jugak walaupun da lame kuar kan..yang tak dapat matrikulasi/asasi tu tak mengapa peluang lain sedia menanti..

KEHIDUPAN DI ALAM UNIVERSITI
memang banyak cabaran yang datang, korang kene tahan apa jua rintangan yang datang 
disini bermulalah perjalanan korang sebagai mahasiswa dan mahasiswi bagi Universiti masingII
kehidupan mahasiwa/i senang je...kalau rajin berjaya, malas pula gagal la...simple kan..
memang tak disangkal lagi duduk di universiti memang susah...sebab
1.kampus yang besar
2.susah nak dapat feeder bus
3.kuantiti  pelajar yang ramai senior and junior mixed
4.semua sendiri 
walaupun susah tapi bagi yang mahu belajar mereka tak kisah dengan cabaran tersebut...
tapi banyak kebaikan duduk U...lagi banyak kebaikan dari keburukan cuma korang kene HATI2 MEMILIH KAWAN..
kalau korang salah pilih kawan habislah hancur harapan mak bapak korang..
aku ade kawan yang masuk UiTM, memang die niy baik tahap gamak la, bile da masuk je U die da berubah sikit demi sikit ikot kawan..yela dapat kawan yang suke lepak disko, kaki perempuan, segala jenis kaki ader ar..so die pon terjebak same...last2 kene repeat balik..
jadi jangan la jadi begitu ye..
korang kene buat semuanye sendiri mase kat U nanti..jangan mengharapkan orang lain
lastly, perbelanjaan kat U ni selalu nyer mahal2 so korang kene la pandai buat expenditure korang yer ngn duet PTPTN tu...kalau dapat biasiswa lagi bagus..lastly kat U niy banyak gap ( rehat) maybe dalam 1 hari tu ade 3 je kelas..so banyak mse free

KEHIDUPAN DI MATRIKULASI
kat matrikulasi niy agak mencabar la..kalau sape yang tak pandai arrange mase memang susah la sikit..
kat matrikulasi niy kira macam form 6 jugak la cume mcm sekolah asrama...kat matrik niy ramai budak pandai2
so korang kene struggle sikit la..x semestinye mse spm korang cemerlang kat matrik pon korang cemerlang..tak tentu jugak sebab ade kawan admin SPM die straight A tapi masuk matrikulasi result die memuaskan je..
kat martikulasi niy kalau rajin bertanya memang berjaya, kalau malas bertanya memang gagal la..
kat matrik niy korang kene fokus 120% sebab ape yang pensyarah cakap time kuliah mesti masuk exam..sebab dorang niy memang highly trained oleh matrikulasi untuk keluarkan soalan2 exam..tapi exam bukan pensyarah matrik yang buat sume pensayarah U...
matrik ni agak kecil la saiz die compare dengan universiti..tapi sesetengah matrik ade yang besar jugak...
kalau la korang dapat matrikulasi Johor..memang bertuah sebab bentuk muka bumi nya landai..dan kecik jugak..tapi peraturan matrikulasi johor niy strict sikit...outing pon kene pkai baju kuliah..mcm bangla da..haha
tapi hidup kat matrikulasi best..pensyarah die best2 memang kene pandai amik hati pensyarah jugak la..
tapi kat matrik niy korang kene pandai pilih kawan jugak la sebab ade kawan yang makan kawan jugak..ade yang kawan mcm bukan kawan..kekadang dorang niy menyamar jadi kawan tapi nk jatuhkan korang..berhati2..

ok tu je pengalaman admin selama kat alam pegajian niy..harap korang dapat amik iktibar dan pengalaman admin supaya boleh dijadikan petunjuk tuk korang mase berada di alam U nnt :) choww~!