DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Monday, May 7, 2012

Suasana Universiti VS Matrikulasi

korang da check ker keputusan UPU korang?
kalau belum check UPU ambilan 2012 TEKAN SINI

tahniah kepada yang dapat melanjutkan pelajaran dan kepada yang tak dapat tu jangan bersedih nanti ade ambilan kedua, tapi jangan lupa pulak buat rayuan semula..

tahniah jugak yang dapat matrikulasi jugak walaupun da lame kuar kan..yang tak dapat matrikulasi/asasi tu tak mengapa peluang lain sedia menanti..

KEHIDUPAN DI ALAM UNIVERSITI
memang banyak cabaran yang datang, korang kene tahan apa jua rintangan yang datang 
disini bermulalah perjalanan korang sebagai mahasiswa dan mahasiswi bagi Universiti masingII
kehidupan mahasiwa/i senang je...kalau rajin berjaya, malas pula gagal la...simple kan..
memang tak disangkal lagi duduk di universiti memang susah...sebab
1.kampus yang besar
2.susah nak dapat feeder bus
3.kuantiti  pelajar yang ramai senior and junior mixed
4.semua sendiri 
walaupun susah tapi bagi yang mahu belajar mereka tak kisah dengan cabaran tersebut...
tapi banyak kebaikan duduk U...lagi banyak kebaikan dari keburukan cuma korang kene HATI2 MEMILIH KAWAN..
kalau korang salah pilih kawan habislah hancur harapan mak bapak korang..
aku ade kawan yang masuk UiTM, memang die niy baik tahap gamak la, bile da masuk je U die da berubah sikit demi sikit ikot kawan..yela dapat kawan yang suke lepak disko, kaki perempuan, segala jenis kaki ader ar..so die pon terjebak same...last2 kene repeat balik..
jadi jangan la jadi begitu ye..
korang kene buat semuanye sendiri mase kat U nanti..jangan mengharapkan orang lain
lastly, perbelanjaan kat U ni selalu nyer mahal2 so korang kene la pandai buat expenditure korang yer ngn duet PTPTN tu...kalau dapat biasiswa lagi bagus..lastly kat U niy banyak gap ( rehat) maybe dalam 1 hari tu ade 3 je kelas..so banyak mse free

KEHIDUPAN DI MATRIKULASI
kat matrikulasi niy agak mencabar la..kalau sape yang tak pandai arrange mase memang susah la sikit..
kat matrikulasi niy kira macam form 6 jugak la cume mcm sekolah asrama...kat matrik niy ramai budak pandai2
so korang kene struggle sikit la..x semestinye mse spm korang cemerlang kat matrik pon korang cemerlang..tak tentu jugak sebab ade kawan admin SPM die straight A tapi masuk matrikulasi result die memuaskan je..
kat martikulasi niy kalau rajin bertanya memang berjaya, kalau malas bertanya memang gagal la..
kat matrik niy korang kene fokus 120% sebab ape yang pensyarah cakap time kuliah mesti masuk exam..sebab dorang niy memang highly trained oleh matrikulasi untuk keluarkan soalan2 exam..tapi exam bukan pensyarah matrik yang buat sume pensayarah U...
matrik ni agak kecil la saiz die compare dengan universiti..tapi sesetengah matrik ade yang besar jugak...
kalau la korang dapat matrikulasi Johor..memang bertuah sebab bentuk muka bumi nya landai..dan kecik jugak..tapi peraturan matrikulasi johor niy strict sikit...outing pon kene pkai baju kuliah..mcm bangla da..haha
tapi hidup kat matrikulasi best..pensyarah die best2 memang kene pandai amik hati pensyarah jugak la..
tapi kat matrik niy korang kene pandai pilih kawan jugak la sebab ade kawan yang makan kawan jugak..ade yang kawan mcm bukan kawan..kekadang dorang niy menyamar jadi kawan tapi nk jatuhkan korang..berhati2..

ok tu je pengalaman admin selama kat alam pegajian niy..harap korang dapat amik iktibar dan pengalaman admin supaya boleh dijadikan petunjuk tuk korang mase berada di alam U nnt :) choww~!

4 comments:

  1. hi, saya nak tanya sikit, dekat KMJ, pelajar perempuan wajib pakai tudung tak? terima kasih :)

    ReplyDelete
  2. tak wajib pun pkai tudung..tapi mase minggu pengurusan pelajar diwajibkan pkai tudung :)

    ReplyDelete
  3. tumpang tanye.
    kat KMJ, kasut memang wajib warna hitam je ke?

    ReplyDelete