DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Saturday, July 14, 2012

Biasiswa-biasiswa yang ditawarkan 2014/2015 lepasan STPM/Matrikulasi dan setaraf [UPDATE]


kepada pelajar yang cemerlang dalam keputusan matrikulasi dan STPM serta setaraf, kenapa perlu meminjam PTPTN walhal banyak biasiswa yang ditawarkan oleh badan kerajaan mahupun bukan kerajaan
Antara biasiswa yang ditawarkan untuk lepasan STPM/Matrikulasi dan setaraf:
biasiswa yang paling popular adalah JPA n MARA, check la dulu yer :)


PERHATIAN : Mohon maaf kerana saya tidak aktif untuk update biasiswa2 terbaru, kerana komitmen kerjaya. link dibawah ada yang masih aktif dan ada yang tidak, sekiranya tidak boleh mencari di goggle menggunakan kata kunci link nama biasiswa tersebut. terima kasih. 

MKLUMAN : Permohonan JPA hanya buka setahun sekali, untuk PIDN khasnya kepada pelajar lepasan STPM/Matrikulasi/Asasi dan setaraf, permohonan akan dibuka pada minggu ketiga bulan september - sumber JPA

untuk biasiswa lain anda boleh menghubungi pegawai yang menguruskan bahagian kewangan untuk mendapat maklumat lanjut


MAKLUMAN : kepada pelajar lepasan Matrik STPM 2014 contoh dokumen lihat sini untuk maklumat lanjut mengenai JPA, MARA LINK , LINK , LINK
Last Update 9;39 30th August 2015


NEW FOUND SCHOLAR



full scholarships under the Khazanah Scholarship Programme to study at premier universities around the world or in Malaysia is OPEN NOW for POSTGRAD & UNDERGRAD

Closing date for the online application is on 21st July 2013, 11:59pm

websiteLINK yayasan

Skim Dana Ehsan Pendidikan (SDEP)-  Link 3
Tun Rahah Scholarship Fund (NEW) - LINK
biasiswa pelbagai : http://mybiasiswa.com/


  1. JPA: http://esilav2.jpa.gov.my/ 
  2. MARA: http://www.mara.gov.my/biasiswa-/-pinjaman-pelajaran
  3. UEM: http://www.uem.com.my/social/scholarship.html
  4. Sime Darby: http://www.simedarby.com/
  5. SCM : http://www.sc.com.my/
  6. TNB: http://yayasan.tnb.com.my/sam/
  7. TM: http://ytm.tm.com.my/
  8. PNB: http://www.pnb.com.my/
  9. Shell: http://www.shell.com.my/
  10. Yayasan Pelajaran Mara: http://jadypm.edu.my/
  11. JAKIM: http://www.islam.gov.my/
  12. Biasiswa Tunku Abdul Rahman?www.yayasantar.org.my
  13. Felda Johore Bulker Sdn Bhd?www.feldaholdings.com
  14. Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah ?www.sabah.gov.my/jpan
  15. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak?www.psc.sarawak.gov.my
  16. Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah?www.biasiswa.sabah.gov.my
  17. Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Perak Darul Ridzuan?www.maiamp.gov.my
  18. Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Perak? www.perak.gov.my
  19. Majlis Agama Islam Negeri Johor? www.maij.gov.my
  20. Pinjaman Pelajaran kerajaan Negeri Selangor ?www.selangor.gov.my
  21. Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEN )?tapem.melaka.gov.my
  22. Gamuda Berhad? www.gamuda.com.my?
  23. Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan?www.jkmwpkl.gov.my
  24. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja?www.kwsp.gov.my
  25. Lembaga Zakat Selangor?www.e-zakat.com.my
  26. Bank Rakyat Malaysia Berhad? www.yayasanbankrakyat.com.my
  27.  Pusat Zakat Sabah?www.zakat.sabah.gov.my
  28. Yayasan Negeri Sembilan?www.yns.gov.my
  29. Skim Biasiswa National Science ?www.masduke.net/download/nsf.doc
  30. Kementerian Sains, Teknologi Dan Inovasi Malaysia?www.mosti.gov.my
  31. Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO )?www.perkeso.gov.my
  32.  Sarawak Shell Berhad?www.shell.com.my
  33. Sapura Industrial Berhad?www.sapuraindustrial.com.my
  34. Terengganu Advanced Technical Institute?www.tatiuc.edu.my
  35. Yayasan Felcra?esistem felcra.com.my/yayasan/?index.html
  36. Yayasan Pahang?www.yp.org.my
  37. Yayasan Sabah?www.ysnet.org.my
  38. Yayasan Selangor?www.yayasanselangor.org.my
  39. Yayasan Tenaga Nasional Berhad?yayasan.tnb.com.my
  40. Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN )?www.yakin.kelantan.gov.my
  41. Yayasan Terengganu?www.ytrg.terengganu.gov.my
  42. Yayasan Pelajaran Johor (YPJ )?www.johordt.gov.my/ypj
  43. Yayasan Biasiswa Sarawak Tunku Abdul Rahman: www.yayasansarawak.org.my/form/TAR.pdf


perhatian : terdapat biasiswa yang menanggung hanya setahun sahaja, bermakna hanya 1 sidang, maka biasiswa tersebut perlu diperbaharui untuk setiap sidang. contoh, biasiswa negeri

: terdapat biasiswa yang fokus terhadap bidang - bidang tertentu seperti biasiswa maybank yang hanya menyasarkan kos perbankan dan management serta pengurusan, mohon baca terma sebelum apply

: biasiswa MARA sudah berubah kepada pinjaman boleh ubah, bermakna jika anda boleh maintain kan result first class degree baru ia akan berubah kepada biasiswa penuh jika tidak anda perlu bayar kembali

: perhatian kepada pemohon biasiswa JPA, tiada temuduga untuk biasiswa PIDN (Program Ijazah Dalam Negara ) anda akan diberitahu di portal esilav jika anda berjaya.

Thursday, July 12, 2012

Keputusan Kemasukan ke Universiti lepasan STPM/Matrikulasi/Asasi dan setaraf


Salam alaik, 
LuqmanHasan- Semakan bagi keputusan kemasukan ke Universiti Awam Malaysia akan dibuka pada 13 Julai 2012, sehubungan dengan itu, bagi pelajar lepasan STPM / Matrikulasi / Asasai dan setaraf , boleh menyemak keputusan ini pada jam 12.00 tengahari, 13 Julai 2012, Jumaat, pelajar boleh menyemak melalui beberapa saluran
Saluran 1 melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS)

-Taip UPU RESULT No.Kad Pengenalan dan hantar ke 15888

-Contoh: UPU RESULT 961211065498 hantar ke 15888



Saluran 2 melalui Online melalui link dibawah ini



-Semakan Keputusan UPU Online Server 1- laman web UMS

-Semakan Keputusan UPU Online Server 2-laman web UTM

-Semakan Keputusan UPU Online Server 3 -Laman Web UUM

 Semakan Keputusan UPU Online Server 4 laman web UNIMAS

-Semakan Keputusan UPU Online Server 5-laman web USM
-Terus ke website UPU- UPU




-PERMOHONAN UNTUK BELAJAR KE LUAR NEGARA (MARA,JPA)- link sini (MARA) / link sini (JPA)
link sini jugak !!! tekan sini 




Saluran 3, Menelefon bahagian semakan UPU


Hotline UPU : 03 66706767 begin_of_the_skype_highlighting            03 66706767      end_of_the_skype_highlighting





credit to Al Apis Al Redha link

Monday, July 9, 2012

Samsung Galaxy tak secanggih ipad


London- Syarikat Korea Selatan , Samsung telah memenangi kes paten yang telah dikemukakan oleh syarikan gergasi apple terhadap Samsung Galaxy yang mendakwa paten ipad telah diciplak oleh syarikat Samsung tersebut.

sehubungan dengan itu, Mahkamah Tinggi Britain telah memutuskan bahawa tablet galaxy yang dikeluarkan oleh samsung tidak melanggar reak bentuk yang dikeluarkan ipad dan pengguna tidak mungkin tertipu atau keliru antara tablet samsung dan ipad.Hakim Britain mendakwa pengguna tak akan tertipu kerana Samsung galaxy tak sehebat ipad, ipad mempunyai applikasi yang canggih dan perisian yang ekstrim.

Sekarang ini, apple menguasai 65 peratus pasaran dunia manakala samsung hanya 6 peratus, jurucakap samsung berkata jika apple terus menerus mengambil tindakan seperti itu lagi, inovasi  dalam industri akan terjejas dan akan mengehadkan pilihan pengguna

Fakta menarik tentang durian

Alangkah nikmatnya!!! OH durian !!! durian digelar raja kepada buah kerana bentuk fizikalnya yang berduri serta mempunyai isi buahnya yang manis sehingga menjilat jari, durian merupakan buah yang paling digemari oleh rakyat Malaysia, maka tidak hairan lah apabila tiba musim durian, berlonggok orang menjualnya di tepi jalan, pasar malam mahupun di kawasan perumahan, mengikut kata orang tua, durian ini tak elok dimakan secara berlebihan kerana boleh menyebabkan kepanasan, jadi ini antara FAKTA FAKTA menarik tentang durian

10 fakta menarik mengenai durian: 

1. Tinggi kalori? Ramai yang menganggap durian mempunyai kandungan kalori (kcal) yang tinggi dan menggemukkan. Tahukah anda, seulas durian hanya mempunyai 50 kcal? Bagi saya, kandungan kalori itu tidak begitu tinggi. 

2. Tinggi kolesterol? Durian atau sebarang jenis buah sekali pun tidak mengandungi kolesterol. Kolesterol cuma datang daripada sumber haiwan dan bukannya tumbuhan. 

3. Tiada nilai nutrisi? Durian kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral seperti antioksidan vitamin C, B kompleks dan potassium (penting untuk kawalan bendalir badan, mengawal denyutan jantung dan tekanan darah). Durian juga mengandungi kalsium dan fosforus. 

4. Tinggi lemak? Satu ulas durian mempunyai satu hingga dua gram lemak dan ia bukan lemak tepu. 

5. Tinggi gula? Satu ulas durian mempunyai kira-kira 10 gram gula. Masih tinggi? Itu bergantung kepada jumlah kuantiti pengambilan anda. Jika anda makan dua hingga tiga ulas, nilainya masih kurang daripada satu tin minuman berkarbonat. 

6. Panaskan badan? Memang. Buah durian mempunyai kualiti yang boleh memanaskan badan. Atas sebab itu, kita diingatkan memakan durian secara berpada-pada. Lebih-lebih lagi bagi pesakit kencing manis atau tekanan darah tinggi. 

7. Tidak sesuai untuk pesakit kencing manis? Memang betul tapi itu bukan soal durian semata-mata kerana mereka yang mempunyai penyakit kencing manis sememangnya harus mengawal pengambilan gula dalam makanan atau minuman mereka. 

8. Kurangkan tekanan? Itu bergantung tetapi durian mengandungi asid amino dikenali sebagai tryptophan yang membantu meningkatkan keluaran hormon serotonin yang menyebabkan kita mengantuk. Justeru, anda akan lebih senang tidur, ringan dan tenang. 

9. Tingkatkan nafsu seks? Betul! Itu berbalik kepada kualiti panaskan badan tadi yang bertindak untuk meningkatkan peredaran darah. 

10. Jangan makan berlebihan? Memang betul. Tapi sekali lagi, itu bukan durian semata-mata tetapi untuk segala-galanya. Bagi saya, satu atau tiga ulas sekali makan sudah memadai. 


Selain itu, saya juga ingin berkongsi mengenai pemilihan kudapan yang bukan saja mudah malah seimbang dan mempunyai jumlah 300 kalori (kcal). Dalam soal diet, saya selalu tekankan pentingnya makan paling kurang lima kali sehari iaitu dengan mengambil sarapan, kudapan, makan tengah hari, kudapan dan makan malam. 

Kebiasaannya, orang ramai tiada masalah mengambil sarapan, makan tengah hari dan makan malam tetapi mungkin kurang biasa dalam pemilihan kudapan. 

Oleh itu, ikuti langkah berikut dalam memilih kudapan untuk waktu pagi dan petang. 

Sumber karbohidrat 

Pastikan ada sumber karbohidrat yang baik dan bersih (kurang minyak) seperti roti dan biskut. 


Sumber protein 

Wajib ada sumber protein seperti telur, tuna, susu dan soya. 

Jumlah kalori 

Nilai kalori kudapan bergantung kepada keperluan kalori seharian (DCR) anda. Katakan ia 2,000 kcal, jadi anda perlu menganggarkan pengambilan untuk setiap hidangan, termasuk kudapan sebanyak 400 kcal. 


Serat 

Hendak mengawal nafsu makan? Pastikan adanya serat seperti oat, bijirin penuh dan roti perang. 


Mudah dan praktikal 

Pastikan pilihan kudapan itu mudah diamalkan, juga ketika di pejabat. Paling senang kalau ia boleh disimpan di dalam laci meja dan tidak mengambil masa yang lama untuk dihidang dan dimakan.


sumber : Harian Metro

Sunday, July 8, 2012

Gaduh ketika siaran langsung debat


Amman : siaran langsung yang menyiarankan perdebatan antara Monsour dan Mohammad gempar apabila mereka saling berbalas kata cacian dan penghinaan antara satu sama lain. selain itu, Ahli parlimen Mohammad juga turut melemparkan kasutnya kearah Mansour ketika mereka membincangkan topik pemberontakan di Syria,

Keadaan bertambah serius apabila Mansour menuduh Mohammad adalah ejen perisikan israel , Mossad,
ketika pengacara cuba menenangkan kedua dua belah pihak ketika itulah Mohammad mengeluarkan sepucuk pistol dari jaketnya, tindakkan Mohammad itu spontan kerana Mansour berlari kearahnya, dan berlaku insiden tolak menolak,

walaubagaimanpun, Mohammad memasuk kan balik pistolnya ke dalam jaket dan tiada siapa yang tercedera , siaran tersebut dihentikan selepas kejadian itu dileraikan

credit to - Harian Metro (gambar)

Keputusan UPU lepasan matrikulasi/STPM/Asasi setaraf sesi 11/12

Assalammualaikum w.b.t
kali aku nak share la sikit pasal keputusan UPU niy


Ramai pelajar lepasan matrikulasi / STPM / Asasi dan setaraf asyik memikirkan bilakah tarikh sebenar keputusan tersebut akan keluar..Aku sendiri pon dulu mcam tu jugak.. asyik pikir je
lepas buat selidik kat lama web aku tertarik dengan statement ni
MINGGU KE-2 JULAI - STATUS KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA BAGI PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN STPM/ MATRIKULASI / ASASI / DIPLOMA / SETARAF (IJAZAH PERTAMA) SESI AKADEMIK 2012/2013
 alahai memang la kami tahu minggu ke-dua tapi ramai yang tak tau berapa hari bulan kan..
lepas tu selidik pula ke page facebook, page budak2 matrikulasi
dorang ade cakap tarikh keluar keputusan UPU adalah 13@14 JULAI 2012
dorang check melalui khidmat pesanan ringkas

RESULT UPU>< hantar ke 15888

jadi korang buat la ek..kalau dapat mesej tu bahagia la ek tau tarikh sebenar :)

UPDATE !!

Pemohon boleh membuat semakan keputusan permohonan mulai 13 Julai 2012 (jumaat)
Surat tawaran rasmi akan dikeluarkan oleh IPTA mulai 16 Julai 2012(isnin)
melalui laman web IPTA masing-masing.
Calon dikehendaki membuat pengesahan setuju terima tawaran melalui
Laman Web IPTA mulai 16 Julai 2012 hingga 24 Julai 2012.

Friday, July 6, 2012

Nak Beli enset baru :)

Assalamualaikum w.b.t

agak lame jugak tak update blog niy kan hihihi
walaupun banyak masa terluang tapi blog niy tak pon update...
agak malas nak taip :)
well dulu agak sibuk sikit sebab keje fulltime kan..
kali niy da tak keje pon...dapat gaji je teros blah sebab gaji tu nak beli enset je pon..
skang niy nak cari part time..
kalau korang ader part time rekemen la kat aku yer :P
aku sebenarnya da lame mengidam nak pakai Blackberry niy..hhuhuh tu la aku kumpul duet skit nak beli 1..
enset NOKIA, SAMSUNG, SONY sume da try skang niy nak cube la plak Blackberry tu..huhu 
dorang cakap pakai BB niy best sebab boleh BBM, jadi boleh la, aku beli nak bergaya je..da lame ngn enset nokia niy..so nak try la baru..dengar citer BB niy die nyer internet laju tu la nk beli..enset nokia aku niy lembab langsung..tu ar da fedap..tapi sayang gak :)
enset yang niy la aku ngidam huhuhu
BB 9810
skang niy aku pkai NOKIA 5800 EM
best jugak :)
huhu ok smpai sini jer..klo ade pape g share2 la yer :P
salam