DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Saturday, July 14, 2012

Biasiswa-biasiswa yang ditawarkan 2013/2014 lepasan STPM/Matrikulasi dan setaraf


kepada pelajar yang cemerlang dalam keputusan matrikulasi dan STPM serta setaraf, kenapa perlu meminjam PTPTN walhal banyak biasiswa yang ditawarkan oleh badan kerajaan mahupun bukan kerajaan
Antara biasiswa yang ditawarkan untuk lepasan STPM/Matrikulasi dan setaraf:
biasiswa yang paling popular adalah JPA n MARA, check la dulu yer :)


PERHATIAN : Tahniah kepada pelajar yang telah ditawarkan JPA, MARA dan pelbagai biasiswa lain, kepada yang tidak berjaya boleh mencuba di semester seterusnya, kekalkan prestasi anda !

Makluman : Permohonan JPA hanya buka setahun sekali, untuk PIDN khasnya kepada pelajar lepasan STPM/Matrikulasi/Asasi dan setaraf, permohonan akan dibuka dalam bulan 7 atau 8 setiap tahun mengikut takwim JPA.

untuk biasiswa lain anda boleh menghubungi pegawai yang menguruskan bahagian kewangan untuk mendapat maklumat lanjut


SESIAPA YANG TIDAK LAYAK UNTUK MENDAPAT BIASISWA JPA 2014/2015 SILA KLIK SINI, ATAU YANG MAHU MEMOHON UNTUK TAHUN HADAPAN 2015/2016 ,  : 
(UPDATE 19 JAN 2014 )

LINK 1
LINK 2
LINK 3

NEW FOUND SCHOLAR



full scholarships under the Khazanah Scholarship Programme to study at premier universities around the world or in Malaysia is OPEN NOW for POSTGRAD & UNDERGRAD

Closing date for the online application is on 21st July 2013, 11:59pm

websitehttp://www.yayasankhazanah.com.my/?p=main&c=howtoapply

Skim Dana Ehsan Pendidikan (SDEP)-  Link 3
Tun Rahah Scholarship Fund (NEW) - LINK
biasiswa pelbagai : http://mybiasiswa.com/


  1. JPA: http://esilav2.jpa.gov.my/
  2. MARA: http://www.mara.gov.my/biasiswa-/-pinjaman-pelajaran
  3. UEM: http://www.uem.com.my/social/scholarship.html
  4. Sime Darby: http://www.simedarby.com/
  5. SCM : http://www.sc.com.my/
  6. TNB: http://yayasan.tnb.com.my/sam/
  7. TM: http://ytm.tm.com.my/
  8. PNB: http://www.pnb.com.my/
  9. Shell: http://www.shell.com.my/
  10. Yayasan Pelajaran Mara: http://jadypm.edu.my/
  11. JAKIM: http://www.islam.gov.my/
  12. Biasiswa Tunku Abdul Rahman?www.yayasantar.org.my
  13. Felda Johore Bulker Sdn Bhd?www.feldaholdings.com
  14. Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah ?www.sabah.gov.my/jpan
  15. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak?www.psc.sarawak.gov.my
  16. Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah?www.biasiswa.sabah.gov.my
  17. Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Perak Darul Ridzuan?www.maiamp.gov.my
  18. Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Perak? www.perak.gov.my
  19. Majlis Agama Islam Negeri Johor? www.maij.gov.my
  20. Pinjaman Pelajaran kerajaan Negeri Selangor ?www.selangor.gov.my
  21. Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEN )?tapem.melaka.gov.my
  22. Gamuda Berhad? www.gamuda.com.my?
  23. Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan?www.jkmwpkl.gov.my
  24. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja?www.kwsp.gov.my
  25. Lembaga Zakat Selangor?www.e-zakat.com.my
  26. Bank Rakyat Malaysia Berhad? www.yayasanbankrakyat.com.my
  27.  Pusat Zakat Sabah?www.zakat.sabah.gov.my
  28. Yayasan Negeri Sembilan?www.yns.gov.my
  29. Skim Biasiswa National Science ?www.masduke.net/download/nsf.doc
  30. Kementerian Sains, Teknologi Dan Inovasi Malaysia?www.mosti.gov.my
  31. Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO )?www.perkeso.gov.my
  32.  Sarawak Shell Berhad?www.shell.com.my
  33. Sapura Industrial Berhad?www.sapuraindustrial.com.my
  34. Terengganu Advanced Technical Institute?www.tatiuc.edu.my
  35. Yayasan Felcra?esistem felcra.com.my/yayasan/?index.html
  36. Yayasan Pahang?www.yp.org.my
  37. Yayasan Sabah?www.ysnet.org.my
  38. Yayasan Selangor?www.yayasanselangor.org.my
  39. Yayasan Tenaga Nasional Berhad?yayasan.tnb.com.my
  40. Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN )?www.yakin.kelantan.gov.my
  41. Yayasan Terengganu?www.ytrg.terengganu.gov.my
  42. Yayasan Pelajaran Johor (YPJ )?www.johordt.gov.my/ypj
  43. Yayasan Biasiswa Sarawak Tunku Abdul Rahman: www.yayasansarawak.org.my/form/TAR.pdf


perhatian : terdapat biasiswa yang menanggung hanya setahun sahaja, bermakna hanya 1 sidang, maka biasiswa tersebut perlu diperbaharui untuk setiap sidang. contoh, biasiswa negeri

: terdapat biasiswa yang fokus terhadap bidang - bidang tertentu seperti biasiswa maybank yang hanya menyasarkan kos perbankan dan management serta pengurusan, mohon baca terma sebelum apply

: biasiswa MARA sudah berubah kepada pinjaman boleh ubah, bermakna jika anda boleh maintain kan result first class degree baru ia akan berubah kepada biasiswa penuh jika tidak anda perlu bayar kembali

: perhatian kepada pemohon biasiswa JPA, tiada temuduga untuk biasiswa PIDN (Program Ijazah Dalam Negara ) anda akan diberitahu di portal esilav jika anda berjaya.

19 comments:

  1. this is so helpful, can I use some of ur content to put in my blog?

    ReplyDelete
  2. is the jpa scholarship is correct?

    ReplyDelete
  3. yes it's correct, there is other page tht link to JPA as well

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. WPP tu Wang Pendahuluan Pembiayaan, masa kita isi UPU dulu ada soalan "adakan anda ingin menerima wang pendahuluan PTPTN ya atau tidak "

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. mohon copy ke blog, t i'll credit.. =)

    ReplyDelete
  7. bro, link mara tak cukup www (Link 2), kalau org lkik tak sampai :)

    ReplyDelete
  8. bang..biasanya biasiswa negeri sabah bila boleh dpt ya??

    ReplyDelete
  9. dear good fellow you have done an honour doing dont stop one day good thing also will came to you. may ALLAH bless youalways. thank alot

    ReplyDelete
  10. hi edie suhairie
    utk pinjaman ke luar negara, jpa dah bukak permohonan until 28feb ni, untuk sesi kedua akan buka around bulan 6 nanti..
    for more info, type esila kat google
    good luck

    ReplyDelete
  11. Hi... boleh dptkn byk websites utk biasiswa swasta tak?

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. bro, klu terlepas nak mintak biasiswa mcm mane eh?

    ReplyDelete