DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Wednesday, July 31, 2013

KSCP USM

Salam n hi !
entry kali niy nak citer sikit ler pasal KSCP..
huhu ape tu KSCP
Kursus Semasa Cuti Panjang atau name singkatan short sem hihi
alhamdulillah result sume dah keluar..akhirnya oke la jugak result aku
tak nak ler mendesak sangat , cuma satu subjek jer yang accident..
KIMIA FIZIK 1
menyampah giler !! aku dah buat sehabis baik dah..last2 dapat C- ape2 pon aku terus buat KSCP
lecture cakap KSCP niyh lagi senang dari final, dorang pon akan tolong jugak tuk luluskan hihi
selalunye KSCP niy budak final year jer boleh amik..
aku malas nk buat mase final year so aku buat la sidang niy 2012/2013
budak first year 2 orang jer..final year 16 orang..uhuk..
rase muda haha jumpe ngn habang Chemist USM niyh..hihi
nasib baik lah aku tau procedure
dapat tempah bilik Cahaya Gemilang n dapat slot KFT yang x ramai sangat
huhuh
so, tuk kali niyh aku nak baiki la pointer aku sikit, so tade la bawah sangat huhu 
wish me luck k !! 

KSCP KFT 131 2012/2013
24 Julai 2013 - 2 Ogos 2013
exam 13 - 16 Ogos 2013

aku tak raya sakan la tahun niyh !! huahauhuahau BYE! salam

Saturday, July 20, 2013

Sains Kimia,USM

Salam n hi :)
tetibe rase nak titip pasal kos aku haha
ok la, nak citer sikit la pasal ISM Sains Kimia (kepujian)
aku kos sains kimia tulen, jadi aku nk belajar semua analytical mahupun industri
bidang kimia tulen niy tak berfokus, ia menyeluruh
jadi untuk subjek niy ia menjadi subjek intra-hybrid
kos niyh aku letak dalam pilihan kedua,
pilihan pertama aku letak physic,
tapi tak dapat pulak huhu nasib la labu !!
amik jer...rezeki jangan ditolak !
ok sains kimia kat USM niyh agak fokus jugak, tak sama ngn universiti lain, sains kimia kat USM niy die lebih kepada teori dan analisa, jadi ia menjadi lebih rumit apabila benda yang tak tahu kewujudan pon kita belajar jugak..hahah, mampus la..
tapi tak pe pensyarah ramai yang baik2
untuk tahun pertama kita akn belajar semua sama,
bila tahun kedua, akan ade elektif dimana semua pelajar perlu ambil dan mula la aktiviti menyusun jadual,
tahun 2 niy orang cakap klimaks, buat sesuka hati la..enjoy zaman universiti selagi boleh !! huhu
lepas niyh nk start keje..gamaknye begitu..keennnzz..haha
jadi kepada adik2 batch 2013/2014 yang masuk dalam kos niy ~ abang ucap selamat datang yer~ CEHH haha
selamat datang ke USM , untuk kos SAINS KIMIA, USM :) peace yooo!!! chauuu !! salam

Thursday, July 18, 2013

Ramadhan Fasa 2 #Oh

Salam n hi !
ok entry kali niy pasal puasa plak la kan..huhu
ok nak citer la sikit niyh, dah seminggu lebih berpuasa, jadi korang puasa penuh tak ?
mesti banyak alasan la kalau yang tak pose tu kann..haha
ekspesialy pompuan !! datang ...tuutt
oh ok ! Ramdhan dah nak masuk fasa 2 mean selepas 15 hari kira fasa 2 la..huhu jadi kaum ibu dah stat pening~
nak tempah langsir
nak buat kueh
nak hias rumah
nak plan sana sini
nak servis kete
ape2 la lagi kann..hahah ini lah kaum ibu yang saban tahun mahu melihat mahligai mereka cantek untuk hari raya, mase niyh lah nak tunjukkan kecantikan mahligai mereka..hehe
fasa 2 juga menuntuk untuk kita qiamulai , kerana pada sepanjang tempoh itu malaikat akan turun, (sirah)
dah pada waktu itu lah semua doa tak terkecuali dimakbul kan~ seronok kan, sape lah tanak peluang seperti itu kan mesti berebut orang nak, jadi jangan lepaskan peluang.
bagi aku , raya tahun niy biasa seperti tahun lepas mungkin angka umurku sudah lanjut ke 21, jadi aku tak mengharapkan apa2, cuma keberkatan dalam ramadhan niyh saja,
jadi kepada anak2 yang diluar sana tu, tolong lah kaum ibu2 niyh ok ! dapat pahala, kesian dorang nk cantek kan rumah, korang pon tolong jugak , buat kueh dll
hahah kan, masuk fasa kedua niyh kritikal sikit la, jadi kuat semangat ! GAMBATTE !!
salam :)

Thursday, July 11, 2013

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA USM

salam n hi :)
saje je gatai tangan nak update pasal USM niy, tengok adek2 dah dapat keputusan kemasukan universiti kan
so saje je lah nak cerita sikit pasal USM niyh hhihi
skang niy ambilan 2013/2014 kan, 
adik2 yang dapat USM niyh sangat beruntung tau, sebab ade MunShi, daripada 10,000 lebih 
yang apply hanya 5300 lebih je yang berjaya masuk USM,
jadi siapa yang dapat tu jangan lepas kan peluang yang dah ade tu ye
USM niy sangat BEST !!
tempat die pon sangat strategik, depan jembatan pulau pinang tu je USM tade la jauh mane pon
daripada USM boleh nmpak Jembatan Penang tu, 
Asrama kat USM atau dipanggil desasiswa banyak disediakan,
antaranya Restu, Saujana, Tekun, Indah Kembara, Aman Damai, Cahaya Gemilang, Bakti Permai dan Fajar harapan, kampus induk je lah :)

USM
sangat best sebab, teletak kat kawasan bandar, 
KFC, McD, Subway, Baskin Robin, Tesco,Pizza hut, dll
semua tu kat depan USM jer, korang just jalan kaki je lah, cuma korang ade duet atau tak jer..huhu
duduk kat Penang niy korang akan gemuk nyer la, banyak makanan sedap2 kat penang niy, lagi2 nasi Kandaq, pesembor, laksa penang dan lain2 lagi yang tak boleh mention takot korang terliur.
Ramai orang jeles ngn USM sebab kedudukan yang begitu strategik.
dekat dengan pantai, restoran hammer bay (terkenal dalam novel2 cinta),
queensbay, airport, jembatan pulau pinang,
selalu kteorang BBQ kat bawah jembatan Penang jer, BEST ok !!

Fasiliti kat USM first class
pusat sukan semua ada, dan masih baru, kolam renang saiz olimpik. stadium hoki antrabangsa, padang bola, memanah, golf semua ada,
kemudahan untuk beriadah juga ada, seperti denai tuk jogging tasik fajar dan aman, situ jugak ade biawak besar buaya, selalu dorang bagi roti gardenia, roti lain biawak tak nak !
siapa yang dapat cahaya gemilang boleh la merasa tandas first class dan durian valley, Cahaya Gemilang merupakan hostel yang paling fresh dan segar dalam USM sebab dikelilingi pokok2 yang menghijau,
jadi korang before nak datang USM tu, aku saran kan tengok la filem ALI SETAN, and korang cuber tengok tempat2 diorang berlakon, keadaan tersebut masih sama :)

setakat tu je lah nak coret kalau de pape hal boleh PM yer :) salam

Wednesday, July 10, 2013

Pos " LAJU " aka LEMBAB

salam n hi !
 entry kali ni berkenaan ngan pos laju !
fedap aku ngn pos laju niy !! alahai aku makin naik angin la ngn servis dorang niyh!
citer die begini yer.

1 Julai 2013
aku hantar motor aku kat PPL Pulau Pinang akan lebuh victoria, saner nuhh!
so, macam biasa la aku isi form die, then aku tanyer la ngn sorang staff niyh
" klo i hantar motor niyh agak brapa lama bleh sampi ? "
then die jawab
" at least 3 to 5 days " so aku cakap la klo lebih dari tu macam mane,
die cakap telefon PPL kawasan kita.
so aku hantaq la motor aku niyh !

2 Julai 2013
motor aku dah sampai KL dah !! aku check kat track and trace tu,
dah smpai kt PPL KL, transit office la gamak nyer, so gembira la aku,
ingat kan esok nyer die dah hantar kat kawasan aku niyh.. PPL Batu Caves
then pasang impian la aku kannn..nk ronda2 KL before puasa.

3 Julai 2013
aku check2 masih belum smpai lagi, so aku sabaq ja la..biase2 je
orang tua aku dah start tanyer pasai motor tu..huhu so aku jawab je la, tade orang habag mai soh kutip motor tu..

7 Julai 2013
masih tak de berita pasal aku nyer motor, dah jadi risau aku, dah seminggu plak tu, tah ape la jadi kat motor aku tu kan hmm, so aku kol la PPL KL,
kerek nyer staff tu cakap consigment tu tak wujud ! woi ! then die cakap aku pos ape, aku cakap la aku pos motor, then die tengok, die cakap motor aku still ade kat PPL KL, delay
aku pon what the heck ! kenapa delay lame sangat !
die cakap tade orang nak hantar,
memang angin la aku ! so aku ckp aku nk motor aku di pos esok jugak, bukan jauh, KL ngn Batu Caves tu, dekat2 setengah jam jer..alahai..bile aku cakap nak amik kat sane, diorng tak bagi sebab takut keliru pulak..

8 Julai 2013
aku kol, staff lain angkat, aku bagi la no pos aku tuh..then die cakap, barang niyh dah hantar kat rumah aku !
lagi sekali bengap betul minah niyh! aku cakap la ngn die, tau tak barang ape yg aku terima, die ckp kotak!
aku cakap, puan, sy pos motor dari penang ke KL, ngn tangan saya sendiri, tak kan motor tu dah barai letak dalam kotak then pos kat saya,
then die terus smbung kat staff lain..staff lagi sorang niyh ok la, die chill kan aku kejap, die sroh tgu lagi 2 hari.

10 Julai 2013
akhirnya motor aku sampai ! sangat gembira, tiada calar balar, tiada kerosakan dan seperti apa yang aku expectkan. huhu puas hati la walaupun LEMBAB tapi no damage, agak ok la, first dulu aku hantar, aku nyer body retak..haihh..kali niyh ok la..tade pape..ok mase jenjalan...vroommm

kbai salam :) tu je nurkilan saya..hihi

Friday, July 5, 2013

Aku kene Rompak !

Salam n hi !
entry kali ni agak scary mery bagi aku, sebab first time kene kan,
masa tu aku sempat tengok jam, jam menunjuk kan 11.28 mlm,
aku nak pi keluarkan duet, alang2 aku otw balik dari damansara, aku cocok la duet kat situ sekali,
byk jugak la aku cucuk , about RM 200,
aku jenis tak suke pgang duet banyak2
so aku letak RM 150 dlm poket and another RM 50 letak dlm beg duet.
mase nak masuk dalam kereta tu, tetiba ade orang rampas beg duet aku dari tangan, acukan pisau kat aku,
aku bagi jer lah, malas nak lawan sebab die ade pisau, nyawa lagi penting, then die terus cabut.
aku rase umur die about 19-21 and mesti budak baru, sebab :

1. cara pegang pisau salah
2. gune pisau dapur
3. hanya ambil beg duet, dan tak mintak barang berharga lain
4. helmet letak atas bumbung kereta mase merompak.

nasib baik dier ambil beg duet tu jer ! hahah
kad pengenalan, kad bank, kredit sume aku letak kat dalam kad holder, so die just ambil beg duet + resit2, ngn kad watson.
huhu dan anggaran kerugian RM 51.30 hehe
tak de la banyak mane berbanding ngn nyawa kan..
aku rasa cara terbaik untuk kurangkan kerugian adalah :

1. asing kan kad2 penting dan duet
2. try asing2 kan duet selepas keluar etc poket baju / seluar/ beg
3. jangan melawan semasa rompakan
5. pandang mata perompak dengan sayu.
6. avoid bercakap dengan perompak, takut kita terlepas cakap

setakat niyh jer story aku yer !!
masih berdebar !!
saudara saudari berhati2 okeh semasa mengambil duet dari ATM sebab mungkin andasedang 
diperhatikan dari jarak jauh.
dan berdoa supaya perkara buruk dijauhkan ! amin !!
bye2 salam :)

Monday, July 1, 2013

Pulau Pinang , kaki mengorak !

Salam n hi !!
pertama sekali, terasa seronok tatkala dpt menitip kembali dalam blog yang x selalu aktif niyh !! huhu
dapat je masa sikit niy boleh la nak ceritakan serba sedikit pengalaman macam mana situasi kat pulau pinang niy kan, yang dah jadi macam rumah kedua aku !!

banyak bende dah berlaku kat Pulau Pinang niyh !! aku nak cerita satu persatu pon payah !! huhu
aku citer la pasal ribut yang landa pulau pinang aritu (2013)

Ribut Pinang 
mase tu aku duduk kat dalam bangunan, maklum la time tu study week, then petang tu hujan yang maha dasyat..lebat yang amat, kain kt ampaian tak basah sebab ade bumbung heheh..seronok la study + tidur atas katil kan..hahah then lepas dah reda sikit tu tetibe je angin kuat melanda, time tu dalam kol 6 petang, lanjut sampai kol 8 30 malam, 
risau kot, kalau kat kolej kediaman aku niyh , desasiswa cahaya gemilang, banyak pokok, yang paling aku risau pokok besaq depan bilik aku niyh, klo tumbang naya kene bilik aku niy !! haha Alhamdulillah, pokok tu terselamat, tak tumbang, cuma dahan2 besaq jer jatuh O.o hahaha
lepas dah reda tu, tengok keadaan kat USM niyh sangat menakutkan, macam tempat terbiar, rosak, pokok tumbang, dahan besar2 patah, memang ribut tu kuat la kategori 2 kate nyer...huhu pape pun Alhamdulillah terselamat !

Final Exam
macam biasa final exam kali niy berlainan sikit sebab aku dah amik subjek minor ! jadi aku kurangkan teras aku..huhu, so, nak jadikan pendek, aku puas hati dengan exam kali niy !! sebab semua aku leh jawab ! Alhamdulillah ! berkat usaha belajar sikit2 dengan pensyarah ~ akhirnya boleh jawab dengan tenang :)

Jalan2 Batu Feringghi 
ber"barbeque" dengan rakan seangkatan, memang seronok beb !! huhu waktu tu pula cuaca elok ! x panas x sejuk, berangin pantai ! ombak kuat !! besstt !!
main permainan dan akhir sekali kawan2 semua sporting la !!
release tension kate nyer pabila exam menjelma !
huhuh yela tekanan asyik belajaq jer, moh kita relax !! kannn..

Jalan2 Bersama kakak @ Penang 
kakak mai penang lepas je aku habis exam, 26 tu kakak datang, petang. mase tu die check in kat tune hotel, murah jugak tune hotel niyh 3 hari 2 malam baru RM 130++ memang recommend la spe yang nk pi sini n bajet.
dekat jugak dengan KOMTAR so tade hal la nk pi jenjalan sekitar georgetown !! kann
banyak tempat aku pi jenjalan kat sini bersama kakak ~ antaranya

1.Restoran Kayu
2.Batu Feringghi
3. Jeruk madu Pak Ali
4. Laksa Janggus Balik Pulau
5. Pasar Nelayan Balik Pulau
6. Restoran Sampan, Hammer Bay
7. Restoran Kapitan
8. USM ( semestinyer)
9. Georgetown
10. Feri
11. Bukit Bendera

x sempat pon nak pi semua tempat, memang tak cukup mase, tambahan lagi dengan Jem nye penang time waktu puncak. memang susah la nak bergerak kan , jadi terbantutlah masa memang penang niyh syurga makanan ! jadi korang kene la menikmati makanan kat sini !
ok setakat niyh jer lah benda yang aku nak citer ! pape lagi aku titip ya !! see ya !! huhu salam !

BarBeque kelab Debat
bedebat memang nampak senang tapi nak cakap tu susah !! itu lah yang aku kene bile first2 berdebat, tak sama pula dengan pidato !! huhu
so lepas banyak event kami masuk dan pertandingan last adalah debat ASTAR UM !! seronok jugak la, bile dapat kalahkan team2 yang power2 huhu
kami akhiri dengan babeque bawah jembatan pulau pinang !! suasana tenang dan banyak orang buat barbeque kat situ.. so suasana havoc dibuat oleh KAMI !! huhu

Gambar sikit !! huhu