DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Saturday, September 28, 2013

Hari Interaksi Pusat Pengajian Sains Kimia USM sidang 2013/2014

Salam n hi 
pertama sekali nak ucapkan tahniah buat persatuan kimia USM yang dapat mengendalikan program interaksi bersama pelajar baru dengan sangat lancar sekali, mungkin ramai memberi kerjasama dan komitmen, sebab itu boleh berjalan dengan lancar sekali !

memang sangat BEST ! BERBALOI ! depa buat hari interaksi ni dekat taman belia pulau pinang, huhu memang sangat happening la uols ! sebab mmg tempat tu close ngn nature,
so aktiviti hari interaksi tu kami buat
senamrobik
explorace
-12 Checkpoint
aktiviti bebas

mase explorace tu memang checpoint tu menguji kesabaran depa lah..haha
klo x de kesabaran tinggi mesti  melenting la,
tapi klo tak dapat buat ~ DENDA laaa hahaha

harapan kepada adik2 supaya belajar rajin dan rapatkan ukhwah seperti dalam hari interaksi ini :) enjoy urself kat USM ni okeh !!

Photo: Hari interaksi kimia junior usm

Sunday, September 15, 2013

Belajar


salam n hi

lebih kurang seminggu kuliah bermula,
Alhamdulillah semua bermula dengan baik di semester 3 ini
jadi aku mengharapkan yang terbaik untuk seluruh semester 3 ini
sebagai senior ! ceehhh !! aku dah jadi senior
Alhamdulillah masih dapat menyambung pelajaran aku di USM lagi niyh !
umum ketahuan, junior dah masuk awal bulan 9 aritu,
so skang niyh depa dah habis la segala orientasi semua bagai, tapi ade yang masih belum menjalani pimpin siswa ! gudluck la buat semua ye !

minggu depan 17 - 23 september 2013 ade konvo kat USM
so banyak kuliah batal ! that's mean !! CUTI la uolss !! haha bestt !!
jadi enjoy la the whole week !!
ok, yang ade sekitar penang tu jemput datang ler yer !! banyak acara menarik menanti anda !!
huhu ok la nak tido niyh !! bye salam !!


Thursday, September 5, 2013

Minyak naik 2 kupang


salam n hi 
entry kali ni pasai minyak la ! apa lagi kan !! haha
3 hari memikirkan nasib nak pi merantau negeri orang,
dengan bajet dah mula lari haihhh!!

yela kenaikan harga minyak sebanyak RM0.20 akan banyak memberi kesan kepada masyarakat contoh :
1. kenaikan harga tambang pengangkutan darat,air dan udara
2. kenaikan harga barangan runcit
3. kenaikan harga makanan

secara tidak langsung memberi tekanan kepada golongan bawahan dan sederhana yang tertindas dek kerana kenaikan kos bahan api
sebagai masyarakat yang perihatin, kita perlu bantu membantu, yang kaya bantu yang miskin,
yang kuat bantu yang lemah, itu baru nama permuafakatan
pabila harga minyak naik secara tak langsung semua orang alami tekanan terhadap kesan yang akan dialami
selepas kenaikan kos bahan ai tersebut
maka perancangan bajet yang teliti perlu untuk diperhalusi supaya kita mampu untuk "survive" dalam dunia kian mahal

bagi aku penuntut IPT, mesti merasa kesan kenaikan harga minyak ini kerana aku bawa kenderaan ke universiti,
maka itu adalah pilihan aku, dan aku perlu menguruskan kos bahan api dengan berhemat.
buat masa ini, kesan tak ketara kerana harga minyak masih baru lagi, tunggu untuk 2/3 minggu lagi, peniaga dan pengusaha akan mendesak untuk menaikan harga barangan komoditi dan pengankutan .
tatkala, untuk yang sudah berkeluarga diberi BR1M, manakala pelajar IPT hanya bergantung pada elaun PTPTN yang x berapa banyak
kadangkala mereka perlu mencatu wang mereka untuk hidup di universiti bandar.

bagi pendapat aku kenaikan harga minyak ini agak relevan jugak, kerana sudah banyak kerajaan subsidikan minyak untuk masyarakat, public debt negara pula menunjukan unjuran negatif, maka melihat kepada usaha kerajaan yang cuba seimbangkan keadaan antara negara dan masyarakat.
perlu kita tahu harga minyak di Malaysia adalah antara yang TERMURAH di rantau asian, maka kita perlu bersyukur dengan pemberian tuhan,

kadangkala saya juga terkilan dengan program2 yang dibuat kerajaan yang membuang dana yang banyak, akhirnya program tersebut tak memberi kesan kepada masyarakat, tak membazir namanya tu.
maka dengan ini, kita tak boleh buat apa2 melainkan menguruskan dan mengubah gaya hidup supaya berwasatiyyah dalam berbelanja.
salam :)