DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Saturday, February 28, 2015

Percutian ke Yogyakarta 2015 !! yahoooo

Yogyakarta

hari pertama

Pertama sekali aku mengucapkan Alhamdulillah kepada Allah kerana telah pergi dan kembali dengan selamat...huuhu pelbagai rintangan dihadapi semasa hendak ke yogyakarta ni...firtsly, aku pergi berempat, 2 laki dan 2 perempuan, hari pertama semasa nak berangkat ke yogyakarta dugaan melanda di pagi hari...hahaha mase nk  check in tetiba salah sorang dari kawan aku yang pompuan tu passport die less 6 bulan, so miss Air Asia tu cakap x boleh fly sehingga passport baru dah buat...dengan rela hati kawan aku tu pon die pergi la buat passport kat putrajaya dengan ayah kawan die...tu pon sangat bernasib baik ok...ayah kawan die tolong...hehehhepastu flight die x sama la dengan kami...so, kami bertiga pergi la ke yogyakarta tu dulu...huhuhu...sesampai di yogyakarta di adisucipto airport kami naik teksi pergi ke hotel kami, jangan terkejut ek, harga teksi kt sini sangat affordable...kalau pergi berkumpulan la..hehehhehe sampai je kat hotel, kami pergi jalan2 dulu sementara tunggu kawan kami tu sampai..die amik flight kol 3 petang...so kene la tunggu die..sementara tu kami cuci mata sat kat jalan Malioboro yang orang kata syurga beli belah tu...huhuhuh memang banyak la batang2 kat situ, tengok pon rambang mata..

Lepas rambang mata tengok barang2 dekat jalan Maliobor tu kami pergi makan dekat restoran Jalan Malioboro tu, aku makan pecel Ayam, perghhh sedap la jugak, memang betul2 made in indonesia la, dan pekene es teh...hehehe...lepas tu kami kembali ke hotel menunggu kawan kami, akhirnya dalam pukul 8 malam die sampak kat hotel penginapan kami...mala  tu kami makan kat tempat yang sama, kali ni kami makan berempat..huhuh

Hari pertama tak buat apa2 sangat sebab kejadian tak terduga  ni, tapi Alhamdulillah masih ikut schedule..sebab perginye 5 hari..memang seronok la kannn...

Hari kedua

Hari kedua kami sewa kereta dan supir, pakej wisata yang kami tempah BOROBUDUR-MERAPI-PRAMBANAN, Rp 500,000 which is kami rasa berbaloi la jugak, sebab berkumpulan kan, first kami pergi ke borobudur ni, first time aku tengok candi ni sangat cantik, yela selalu tengo, kat dalam buku teks je, ni skang dah kat depan mata..wuuuu tiket masuk ni aku pakai student card Rp 120,000 kalau harga pelancong biasa Rp 170,000, dekat sini kami memanjat candi yang berusia ratusan tahun dan ketinggiannya bersamaan hampir 10 tingkat bangunan...wow..terkejutkan...dekat sini die ade lapisan2...lapisan paling bawah tu golongan hamba, lapisan kedua petani, etc lapisan ketiga ape tah lupa *selak2 buku sejarah...then lepas dah melawat semua kawasan borobudur ni kami turun bawah, andddd jumpa kedai2 souviner...OMGGG....dekat sini kesian mata memandang....penjual akan mengikut je kita pergi kemana2 nak jual barang2 dorang, sangat kesian okkk..nak nanes tengok...hmmm pastu nak buat mcm mana supir kamj kata kalau kau beli barang kt salah sorang yang jual tu dorang akan kerumun kau okkk...hmmm lepas tu kami tengok2 je kedai kat tepi jalan...kat borobudur ni adejual baju 6 helai Rp 100,000 OMG !!! Sangat berbaloi ok..menyesal aku tak beli kat situ..hmmm

lepas tu pergi ke Merapi, before pergi gunung merapi kami sempat makan dekat gerai makan 22 sambal, huhuhu sambal die nama pelik2 tapi kami order je...nak merasa la kannn...and akhirnya..memang superbbb sedap..mkanan kene belanja supir sekali...heheeh then kami terus ke gunung merapi, tiket masuk Rp 2000 parkir kereta Rp5000, then kami sewa jeep pergi naik ke atas gunung merapi dan tempat yang musnah sebab letusan gunung merapi...sewa jeep Rp 500,000 x lah mahal sangat, sebab pakej yang kami amik ni short route, sejam lebih jugak la...mase nak pi melawat kat kawasan atas tu, memang jeep tu bawak sampai kami tunggang terbalik la..mcam naik roller coaster okkk...best giler...hahahahaha pengalaman yang x dapat dilupakan...pergi melawat kawasan perumahan yang hancur musnah, tempat batu yang tercampak dari gunung merapi yang berpuluh kilometer jauhnya, bunker yang dikatakan selamat tetapi tidak...semua tu menginsafkan kita...lepas snap2 picture kat kawasan Merapi tu kami turun dan beransur terus bertolak ke lokasi wisata terakhir iaitu candi Prambanan

Candi Prambanan, 30 minit dari merapi kami melawat candi ni ,ase dah nak tutup, keluasan candi ni melebar, an x de la setinggi borubudur, the best thing kat sini ialah tempat die yang sejuk, banyak jugak sisa runtuhan akibat daripada gempa bumi 2006 tiket masuk Rp108,000 dapat minum teh lagi hehe, kat sini kami luangkan masa sampai maghrib, sampai dh x de orang pon kat dalam ni kami snappy pic..huhuhu..lepas tu terus kamj dihantar supir ke hotel penginapan, terus kami pi makan malam kat restoran berhampiran...

Hari Ketiga
Kami pergi sekitar kota jogjakarta, seawal jam 9 lepas sarapan kat hotel kami terus berjalan kaki pergi ke Taman Sari aka water castle dan masjid bawah tanah, tak jauh dari hotel kami tempat tu, just 3 kilometer je, jadi kami pergi dengan berjalan kaki sajoo lepas penat lelah, segalanya berbaloi dengan keindahan taman sari tersebut, sangat cantik oke!! Lepas tu kami pergi ke masjid bawah tanah, yang sangat unik, dan sejuk, kalau la ade air lagi waktu tu..mesti duduk macam dalam aircond je kan...huhuhu...2 jam kami disitu, terus kami pergi ke kraton tempat sultan yogyakarta beradu disitu, banyak informasi kami dapat disitu, banyak perbezaan antara sulta kita dan mereka...lepas dah berjalan kat situ, dah penat lelah, kami pergi muzium vredeburg...lawatan terakhir..kami belajar sejarah2 indonesia, dan bangunan2 sejarah yang masih lagi dipelihara di sekitar jogjakart seperti lapangab terbang adisucipto, bank yogkarta dll.. Lepas tu kami berjalan pulang ke hotel kami melalui jalan malioboro. Malam tu kami makan kat kedai tepi jalan, mcm dlm sinetron indonesia tu..makan pecel ayam...hooooo sangat sedap hehehe lepas tu balik bilik kami tido laaaaaaa....hehehe

Hari keempat

Kawan aku ni nak sangat jejak kaki kat Universitas Gadjah Mada nak tengok kos die konon, so kami pi lah kat sana, first2 naik teksi die bentikan kat betul2 depan kepala kantor (head office) UGM, tu dari situ kami jalan kaki keliling ugm, then nampak ade tempat basikal banyak2 so kami tanya dengan abam kt situ, boleh pinjam basikal tak, die cakap boleh je, kene bagi student kad kita...ohhhh sangat ohsem ok UGM, kami keliling ugm dari fakultas kedoktoran hewan hingga ke fakultas teknikal...fuhhh..basah ketiak mengayuh basikal...hahaha the best thing kawan aku punya kawan die study situ die ckp ade yogurt home made sedap...so, kami pi situ, try la...OMG sgt sedap ok..memang ade kelainan, sedap bangat..heheh ade jual onigiri lak tu..aku beli gak..2okeeee...haahaha pas jelajah keliling ugm, kami pulanglah ke jalan Malioboro nk shopping pulak...then shopping sampai ke malam...perghhh best siottt..habis gak la duit aku..hehehe

Hari kelima


Before balik, nak jugak melawat tugu yogyakarta, so, kami request la kt supir teksi tu bawak gi sana, snap2 picture kt situ...then lastly kami terus berangkat kat lapangan terbang adisucipto, flight kami kol 11.45, kami check out hotel jam 8, gigih tak??? Hahaha settle suma, tggu flight...dan jangan lupa Rp 100,000 utk tax immigration....yeahhhh...so kami landing kat KLIA2 dalam jam 3.30 petang...balik umah berdengkur penat...hehehe

gambar kenangan sikit