DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Friday, August 28, 2015

Pengalaman Interview dan Sedikit Tips untuk Fresh Graduate

Salam,
banyak kawan2 dan rakan facebook, blogger mintak tips interview,
so aku cadang nak buat satu post la, senang korang boleh rujuk je nanti..

Pengalaman Interview

Setakat ni aku dah pi interview hampir 26 kali, semenjak aku habis belajar bulan Julai 2015 aritu,
banyak juga pengalaman yang menyenangkan dan tidak.
Ade aku kene maki, kene sindir, kene gelak, tak kurang jugak ade yang puji, *blushing*

bidang aku adalah dalam sains dan teknologi (Kimia tulen), banyak jugak syarikat2 besar yang aku pi untuk interview, antaranya Sime Darby, FGV, Petronas, Shell, CCM. most of company besar ni, nak perfect candidate, yang dah ade pengalaman dalam bidang tersebut atau pekerjaan.

Soalan dari syarikat besar2 ni jangan harap lah nak senang2, depa tanya latar belakang syarikat yang deep punya, yang kau pun tak pernah dengar..dan masuk pasal politik, ekonomi dan sosial sume tu.

Macam syarikat yang aku bekerja sekarang (dah berhenti) Nisshin company, depa ni syarikat Jepun, handle chemical, mase interview die akan suruh introduce our self, aku introduce dalam bahasa jepun, lebiih kurang dalam 5 minit, HHR dan manager tu sangat kagum...hahhaha *bangga sat* padahal semua tu scripted...kihkihkih...syarikat luar negara ni demand tinggi, SANGAT tinggi oke, so ko kene ade komitmen yang tinggi untuk bekerja untuk syarikat diorang, aku pulak dah jemu ngan bidang sains, so susah la aku nk fokus ngn kerja..

mase interview syarikat tu aku kene jawab exam pasal reaction, dan chemistry, huhuh tang tu aku tak tau mcm mne boleh lulus hahah kannn

sepanjang aku pi interview baru aku faham, setiap syarikat set CGPA untuk mengasingkan siapa yang layak temuduga atau tidak,  senang cerita untuk pengasingan la...mostly company tengok 
 YOUR COMMUNCATION AND INTERPERSONAL SKILLS

So, better practice from now !!

Tips Interview dari aku !

1. Dokumen
Sediakan dokumen penting seperti IC, sijil berhenti sekolah, sijil akademik , dan beberapa keping sijil kokurikulum

2. Pemakaian
bagi lelaki, pakaian pastikan kemas berkemeja dan bertali leher ! yang penting !! jangan pakai baju kemeja yang LONDDEH dan BESAR !! its not 90-an ok, kalau boleh pakai, baju yang fit dengan kau, kalau kau pegi shopping mall tengok baju kemeja yang ade tulis "slim fit'' atau "semi cutting".
seluar slack pon same, jangan ade yang berlipat dekat pinggang tu, cari yang straight cut, barulah nampak aset tu..hihihi

kalau perempuan tak pasti, pakai la baju yang sopan dan berkarisma, paling penting kalau yang bertudung, pastikan NO KEDUT, bahagian tudung paling penting, kalau tudung kau kemas, itu dah cukup baik, sebab penemu duga tengok bahagian atas je, (x kan bawah pulak ye).

3. Warna 
Pemilihan warna baju pastikan bersesuaian, jangan nak pakai warna yang terang benderang sampai silau mata, contoh warna Kuning, dan seangkatan, contoh warna baju yang aku pakai untuk interview adalah Merah mak nyah, Biru diraja, Hijau terang, maroon vagnett 

4. Bahasa

kalau interview dalam bahasa inggeris, USE SIMPLE ENGLISH, kesilapan student, selalu menghafal scripted, dengan ayat bombastic, boleh, tapi kalau soalan tu tak kene dengan ramalan kau, kau jadi plastic la kannn...kalau nak sebut perkataan english tu, ingat jangan nak cakap laju2 relax, cakap 5-9 words per breath, kau bukan native speaker...dan cuba ramah dan senyum..walaupun terpaksa..

kalau bahasa melayu, jangan ayat berbunga2 straight to the point ! semua ayat semasa interview mestilah AYAT POSITIF ! walaupun kau diasak untuk mengenegatifkan diri kau.

5. Pengetahuan

Perkara paling penting, kau kene berilmu semasa kau bercakap ! jangan cakap macam orang bodoh, orang yang tak pernah sekolah, kalau kau interview tanpa ilmu, its not interesting to hear. selalu dalam interview, aku akan guna ilmu debat aku, perkara yang aku belajar mase kat universiti, contoh kaedah psikologi, how to overcome stress dan byk lagi, status ekonomi semasa, bagaimana sebuah syarikat bertapak, dan growth profit, walaupun aku student sains, aku tetap belajar sedikit pasal ekonomi semua tu, Alhamdulillah sangat berguna

tu je tips dari aku ni, dari 26 interview tu, Alhamdulillah 12 company terima aku bekerja, dan semua tu aku compare gaji la, not to high not to low, so, aku dah buat keputusan untuk terima gaji starting RM 2000 and above, dan target tu tercapai, walaupun kerja pertama gaji beyond expected, tapi sekarang aku dapat kerja luar dari bidang, mungkin lepas ni aku flexible dan boleh bekerja dalam pelbagai bidang..

Bye ! Salam


3 comments:

  1. Banyak pengalaman interview. Bagusnya. Saya masih mencari kerja lagi :(

    ReplyDelete
  2. Banyak pengalaman interview. Bagusnya. Saya masih mencari kerja lagi :(

    ReplyDelete
  3. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete