DAFTAR LINK ANDA DISINI

Followers

Thursday, May 26, 2016

Beli Kereta Pertama !

Hi uols !!
Dah lama berfikir nak beli kereta ni, yelah as uols know, kereta family NISSAN SARENA tu dah hancur JAHANNAM ! dah lama kereta tu rosak, dari 3 tahun lepas lagi, sebab tu la susah nak kemana mana, jalan jauh je berhenti tiba2, power tak cukup, memang azab la nak tukar spare part semua tu..kereta import la katekan..semua barang mahal melambung..lagi2 lepas GST..perghhhh sekali rosak RM400++ melayang mane nak cekau duit..

LAST2 kereta tu dah tak boleh pakai !! hahahah
guna la kereta kakak yang uzur tapi ok lagi..bumbung bocoq..hahah 
so dari bulan satu ritu aku dah survey kereta ni..yelah gaji x lah besau mane..just wanna buy national car je.
either PRODUA or PROTON

So lepas survey 4 bulan lebih, aku pilih kereta proton saga plus manual~ 
hahahah jimat je uols, installmen pon below 400. WORTH IT !

why I chose this car?
1.of course bcoz it is CHEAP !
2.lagi satu compartment die besaqq baq hang..boleh sumbat kau dengan bini kau lagi dalam tu.
lepas tu interior die agak kemas tak byk sgt butang dan clean, tapi tak semua suka..hahah aku je pelik sikit ~ the lesser button , more happier hidup aku (cehh tipu2).
3. dari jauh nmpak mcm kereta sedan biasa, takdelah kemetot mcm katak..hehehe
4. kalau jalan jauh selesa, aku pernah try bwk saga FL dari KL-IPOH, segonokkk..
5. kereta nampak elegant walaupun murah~ hahahah

SOOOOOO right now, bank dah telefon, bgtau semua tu ini..and the sad thing is rate kereta dapat 3.25...choiiiiii tggi nokkk ni sebab BLR (Base Landing Rate) kerajaan saje naik kan rate sebab kerajaan dah kaya, ekonomi stabil, so die naikkan rate supaya rakyat tak berhutang ngn bank..dannn kerajaa nk elak hutang isi rumah bertambah...huhuhu

This is my first time applying LOAN, so, I've to do sooo much reading to know how to calculate, and to determine the policy.. haaa bukan mudah ek nk beli kereta =.=

Lepas ni aku hapdate, sama ada loan aku diterima atau tak...hahah kalau tak diterima pon tak kisah..bukan mati pon....apply la lagi lepas setahun..hehehehehe
 byeeeee

Friday, May 6, 2016

Coretan Kehidupan Kejayaan | Kejatuhan | Kesedihan

 Hello Guys,

I felt like forever not updating this blog..fuhhh.. Banyak perkara terjadi lately
nanti aku ceritalah satu persatu hehe...

NOVEMBER 2015

Alhamdulillah , Thank to Allah, finally I'm finished my studies in chemistry at USM, saat paling gembira sebab dapat melangkah ke menara gading dan habiskan pelajaran dengan jayanya..I felt like this was a dream, I cant imagine how i can be so like einstein..Although I'm just an average student in high school.

Thank to Allah, this all happen because of Allah willing, kita tak tahu apa yang akan terjadi masa depan, cuma kita perlu berusaha untuk dapatkan apa kita mahu. berkalung emas uols, I've make my family proud ! Alhamdulillah

with these, I would like to extend my gratitude to all my friends and lecture yang dah banyak bantu masa buat fyp dan support me :)

USM will forever in my heart. Insya- Allah terfikir untuk sambung lagi, tapi tak tahu dalam bidang apa, cuma I hope everything will be smooth and pray hard for the sake of my future.


DISEMBER 2015

Alhamdulillah rezeki aku, aku diterima bekerja di Celcom Axiata bawah bidang IT, eventhough it is not my course in uni, but who care right, ada rezeki kita ambil saja, siapa yang tak nak duit kan :)

gaji pun Alhamdulillah boleh bagi mak sikit untuk berbelanja, btw it just temporary, because I would like to further my master - InshaAllah !!

about my job was not much cause, it just a job, nothing beyond boundaries hehehe.

APRIL 2016

15th April 2016 8;14;00 pm, my father was passed away, leaving me, and will not see me ever, It so hard for me to forget my father. Abahlah yang terbaik, I'm salute with him, Allah really love him so much.

the doc said it was internal bleeding, we just accept the truth that our beloved father was not around anymore. Tersangat sedih, nasib baik abah sempat tengok cucu ketiga dan melihat aku konvo dengan jaya. Allah, aku tak berjaya lagi, Abah tak dapat tengok anak bongsu ini berjaya dalam hidup

Abah kuat, he's strong..2 time his heart beat stopped but he fight till the end. Tenanglah disana, segala penat lelah abah sudah pun lepas InshaAllah.

Inilah peristiwa yang penting dalam hidup aku yang I wanna sharing with you guys, If you guys still have your parent, love them everyday like there is no other tomorrow.